Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Nu höjs säkerheten på ID06-kortet

Ett nytt ID06-kort har tagits fram för att höja säkerheten på svenska byggarbetsplatser. Senast i april 2019 behöver ditt gamla kort vara utbytt.
– Säkerheten är högre och tekniken är bättre. Nu kan vi vara säkra på att det är rätt individ kopplad till rätt företag, säger Thor Jonsson, verksamhetsområdeschef för ID06-kort.

Sedan den 1 januari 2016 måste det, enligt lag, föras en elektronisk personalliggare på byggarbetsplatser i Sverige. Genom ID06 kan företag enkelt hålla koll på vilka som infinner sig på bygget. ID06-kortet samlar all information på ett och samma ställe.

– Ditt körkort visar bara ditt namn. Vårt kort kopplar namnet till ett företag som också visar på ett arbetsgivarsamband. Genom kompetensdatabasen kan man se vilka utbildningar personen har. I dag har vi cirka 800 000 kort ute på ungefär 76 000 företag. Kärnan i systemet är att företag ska uppfylla lagstadgade krav för näringsverksamhet, individer ska ha en säkerställd identitet och arbetsgivarsamband mellan företag och individ ska vara säkerställt, säger Thor Jonsson.

 

 

Systemet minskar riskerna för svartarbete och okvalificerad personal på arbetsplatsen, men vissa brister har identifierats. Därför höjs nu säkerheten med ett nytt system för att ansluta företag och individer samt ett nytt kort.

– Tidigare kunde du stjäla någon annans identitet relativt enkelt genom att klona kortet. Nu har vi tagit fram en ny standard som är säker. Det är samma som finns i mobiler, datorer och surfplattor. Säkerheten är högre och tekniken är bättre. Nu kan vi vara säkra på att det är rätt individ kopplad till rätt företag.

– I nuläget används kortet framförallt för registrering i elektroniska personalliggare. Man ser när någon har stämplat in och stämplat ut. Det nya kortet har flera nya funktioner. Du kan till exempel låsa upp datorer. I stället för att ha en massa koder kan du lägga kortet mot datorn för att låsa upp den.

Förutom det fysiska kortet kommer det nu också att finnas ett mobilt kort med samma grundfunktioner. Det nya systemet har testats av två företag och i maj öppnar anslutningsmöjligheterna för alla.

– Förut kunde man i stort sett ange sitt namn för att få kortet. Det nya systemet är mycket säkrare. Firmatecknaren måste ansluta företaget till det nya systemet och sedan utses administratörer, som i sin tur anger kortbeställare. Allt signeras med bank-id.

Det nuvarande kortet kommer att fasas ut och fungerar fram till april 2019. Därefter gäller endast det nya systemet. Förutom en ökad säkerhet kommer flertalet nya tjänster att finnas tillgängliga. Exempelvis ID06 Bolagsdeklaration – en funktion som liknar Kompetensdatabasen, men med fokus på företag i stället för individer. Tjänsten gör det möjligt för köpare att kontrollera leverantörer och på så sätt undvika oseriösa företag. Du kan läsa mer om ID06 och det nya systemet på id06.se.

 

Publicerad 2018-04-26 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier