Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Vanligt att chefer känner sig mobbade

Att chefer blir mobbade är vanligare än många tror.
En ny rapport belyser vikten av att ta tag i problemet tidigt.
– Mobbning är en eskalerande process där det ofta blir värre över tid, säger Cecilia Åkerblom, tidigare ledarskapsexpert hos Ledarna. 

I februari presenterades resultatet av Chefer i skottlinjen, ett forskningsprojekt som inleddes 2015 på Karolinska Institutet. Det visar att 3,2 procent av 18 000 tillfrågade chefer någon gång har känt sig mobbade. Mest utsatta är chefer inom statliga organisationer. Statistiken visar även att det är något fler kvinnor än män som uppger att de har blivit mobbade. Skillnaden är dock inte särskilt stor.

Cecilia Åkerblom, vd för Authentic People och tidigare ledarskapsexpert hos Ledarna, var en av personerna som ingick i forskargruppen.

– Det är fruktansvärda historier, säger hon. I vissa fall har de utsatta sökt stöd hos sina medarbetare, för att senare bli baktalade av samma personer.

 

 

Mobbningen ser olika ut från fall till fall och orsakerna kan vara många. När det gäller chefer tyder mycket på att organisationsstrukturen är en bidragande faktor. När strukturen bidrar till intern konkurrens ökar risken för trakasserier och mobbning.

– Det kan vara allt från verbala till fysiska attacker, även om de fysiska är mer ovanliga. Förtal och social exkludering är andra exempel.

Cecilia Åkerblom poängterar hur viktigt det är att söka stöd i tid.

– Mobbning är en eskalerande process där det ofta blir värre över tid, samtidigt som personen som är måltavla för mobbningen blir mer sårbar och utsatt. Det påminner väldigt mycket om fysiskt våld på så sätt.

Det finns hjälp att få när en mobbningssituation har uppstått, bland annat genom företagshälsovård och fackförbund, men viktigast är att försöka motverka problemet inifrån organisationen. Genom att bygga upp en kultur och struktur som minimerar intern konkurrens kan företag minska riskerna för mobbning.

Konsekvenserna av att ignorera problemen är påtagliga. Många gånger leder mobbning till långa sjukskrivningar, då personer som har blivit utsatta löper en större risk att hamna i depression. Risken är tre gånger högre än normalt. Långa sjukskrivningar blir även en kostnadsfråga för företag och det är en av aspekterna som kan sätta fart på arbetet mot mobbning.

Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel hoppas att rapporten får stor spridning i byggbranschen. På föreningens senaste stämma yrkade avdelning Väst på att frågan skulle tas på större allvar i samhällsbyggnadssektorn.

– Ju fler som vågar prata om det här, desto bättre är det. Många chefer tänker nog att de förväntas tåla lite mer, att det ingår i jobbet att vara utsatt och ifrågasatt. Men mobbning och trakasserier kan aldrig vara okej. Som chefer har vi ett gemensamt ansvar att vara uppmärksamma på problemet, säger Kajsa Hessel.

 

BEHÖVER DU NÅGON ATT PRATA MED?
Som medlem i Byggcheferna har du kostnadsfri tillgång till Ledarnas samtalsstöd. Vid första samtalet kan du vara helt anonym. Du får då prata med en utbildad socionom, som hjälper dig att definiera din situation. Vid behov kan du sedan få upp till tre konsultationer med en psykolog eller psykoterapeut. All kontakt sker per telefon. Numret får du genom att logga in på ledarna.se.

 

Publicerad 2018-04-04 i Arbetsmiljö

Följ oss på
sociala medier