Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Byggföretagets mål: 50/50 i könsfördelning

Lindbäcks Bygg i Piteå strävar efter 50/50 i könsfördelning bland sina anställda. I dag är andelen kvinnor uppe på 20 procent.
Vi har markerat att det inte är något konstigt att vara normbrytare i byggbranschen, säger företagets vd Stefan Lindbäck.

För tre år sedan beslutade Lindbäcks Bygg att starta en ny produktionsanläggning i Piteå. En målsättning var att få en helt jämn könsfördelning bland de nyanställda.

– För att säkerställa så kompetent personal som möjligt var vi tvungna att attrahera personer som vanligtvis bläddrar förbi annonser inom byggnation, säger vd:n Stefan Lindbäck. Det ska inte vara beroende av kön eller etnisk bakgrund om man platsar hos oss. Då behövde vi ändra på någonting.

Om man får bort lite machostämpel kan man få in en massa innovationer som tidigare varit gömda

 

För att nå sitt mål valde bolaget att satsa på intern utbildning i jämställdhet och likabehandling.

– Vi insåg att vi inte hade haft de glasögonen på oss. Det var i huvudsak personer i ledande befattning som gick utbildningen, men vi har en ledarskapsfilosofi som innefattar att man ska skicka vidare rätt värderingar genom sitt eget beteende.

– Många professionella jämställdhetsförespråkare, som är otroligt duktiga och kan formulera sig på bra sätt, är nyfikna och vill veta hur vi jobbar med det här. Men jag måste bestämma mig för hur jag ska yttra mig och berätta att jag genomgår en utbildning, för jag kan inte det här och vill gärna bli bättre.

Cirka 400 av Lindbäcks Byggs 500 medarbetare är män. Av de nyanställda till den senaste produktionsanläggningen är 25 procent kvinnor.

– Man kan se det som ett misslyckande, men jag ser det som ett stort trendbrott, säger Stefan Lindbäck. Avsikten var att hitta så många kloka medarbetare som möjligt, personer med rätt attityd. Varför vi inte nådde målet vid rekryteringen kan jag inte riktigt svara på. Att gå från totalt sju till 20 procent kvinnor är ganska bra. Vi har markerat att det inte är något konstigt att vara normbrytare i byggbranschen.

Vad skulle hända om alla företag i branschen satte 50/50 som mål?

– Det vore jättejättebra. Om man kan spegla omvärlden och ha representation från hela befolkningen blir det lättare att föra dialoger, få förståelse och komma på smarta idéer. Det blir en bredare bas att jobba med. Om man får bort lite machostämpel kan man få in en massa innovationer som tidigare varit gömda i ickesynlig kompetens.

Vad har målsättningen inneburit?

– Jag märker att vi har lätt att rekrytera. Vi kan anställa all personal vi behöver vid varje behov. De senaste två åren har vi gått från 250 till 500 medarbetare. Vi skulle inte kunna fixa den tillväxten om vi inte hade ett värdegrundsarbete som är genuint och sant. Nog gör vi fortfarande en massa fel och säger dumma saker, men vi ser misstagen på ett bättre sätt och kan göra något åt dem. Tidigare kanske mellanchefer inte vågade ta upp de här frågorna, till exempel om någon gjorde ett fysiskt närmande som inte var helt okej. Nu gör de det, för att vi har skrivit att man är skyldig att rapportera till närmaste chef om man ser något som kan upplevas som kränkande.

– Tjejer och killar som bryter mot normen är också glada över att vi ser individen på ett annat sätt. Halva befolkningen är av ett annat kön än branschens norm. Varför ska vi då inte kunna ha en jämställd arbetsplats? Det innebär också lättare arbetsmoment för samtliga. Vi byter till arbetsmetoder som inte är lika påfrestande, eftersom ickenormen ofta har en kroppslig konstruktion som är något mindre muskelstark. Det gör att även de som tillhör normen får en chans att jobba längre under sin yrkesverksamma tid.

 

Publicerad 2018-04-04 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier