Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Nu är det väl revolution på gång?

En krönika av Byggchefernas ordförande

 

Tiden går fort när man har revolution. Nästan ett halvår har gått sedan Byggchefernas stämma – en höst som skakat grunden i det samhälle vi bygger. Visst är det helt fantastiskt?

Vissa saker visste vi på stämman i september, då vi samlades för att fatta beslut om Byggchefernas kommande fyra år. Till exempel att vi skulle fortsätta kämpa för en schysst och jämställd byggbransch, både genom kampanjen Stoppa machokulturen och i vårt dagliga arbete.

Andra saker kunde ingen ana. Till exempel att hösten skulle präglas av en storm kallad #metoo. En upprörande, uppseendeväckande och upplyftande revolution, som kommer att prägla vårt samhälle länge.

Inom Byggcheferna ser vi #metoo-rörelsen som en stor möjlighet. Inte bara för att den ger stöd och upprättelse åt utsatta personer. Den underlättar också för chefer som vill ge sig själva och sina anställda goda förutsättningar att göra sitt bästa på jobbet.

Att diskutera sexism på jobbet kan vara obekvämt – det vet vi. Det är anledningen till att Byggcheferna och Byggnads har tagit fram verktygslådan Prata så alla kan lyssna, som gör det enklare för arbetsplatser att skapa samtal om ämnet.

Sedan #metoo drog i gång har frågor om jämställdhet, könsroller och sexuella kränkningar diskuterats i fikarum i hela Sverige. Det är fenomenalt. Det innebär att chefer som tidigare inte har orkat eller vågat röra ämnet har fått ett naturligt skäl att göra det. Från att ha varit tabubelagt har problemet med sexistiska strukturer blivit självklart att ta upp. Ta vara på den chansen! Visa att du är en ledare som förstår och står för jämställdhet. Passa på att påminna om att du inte ser mellan fingrarna på kränkningar. Uppmuntra dina anställda att slå larm om någon behandlas fel.

I november undertecknade 4 627 kvinnor från byggbranschen uppropet #sistaspikenikistan, med cirka 200 vittnesmål. Det fick bostadsminister Peter Eriksson att kalla in de tyngsta aktörerna inom samhällsbyggnad till Regeringskansliet. Mötet slutade med att samtliga parter skrev under en avsiktsförklaring om att sätta stopp för kränkningar och övergrepp. En seger för Stoppa machokulturens arbete, men också för hela samhällsbyggnadssektorn. Genom modiga röster och gemensamma krafter kan vi skapa en bransch för alla. Bättre möjligheter har vi aldrig haft.

KAJSA HESSEL
Ordförande, Byggcheferna 

 

Publicerad 2018-02-02 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier