Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Årets vd: ”Förhållningssätt smittar av sig”

Hur blir du årets bästa ledare?
Ola Serneke, korad till Årets vd 2017, tror på att vara positiv, engagerad och orädd för konflikter.
– Jag tror att den främsta framgången ligger i att jag alltid tar tag i problem och vågar ifrågasätta saker som jag anser inte är rätt, säger han.

Ola Serneke, vd för Serneke Group AB, utsågs i november till årets vd av ledarskapssajten Motivation. I kategorin för stora företag prisades han för ett ledarskap som, enligt juryns motivering, ”har visat att ett ungt företag med en enhetlig värdegrund kan nå oanade höjder – och samtidigt ta ett aktivt ansvar för samhällsutvecklingen”.

– Våra kärnvärden handlar om mod och engagemang, enkelhet och handlingskraft, ärlighet och respekt, säger Ola Serneke. Värderingarna kommer från mig själv och min syn på att driva företag. Viktigt för oss är att man inte kräver av de anställda att de ska kunna rabbla bolagets kärnvärden utantill, utan att alla har en äkta känsla för hur vi ska arbeta med olika frågor.

 

 

Hur är du som ledare?

– Engagerad. Jag arbetar oerhört hårt och är väldigt engagerad i att leverera och nå våra mål. Jag tror att förhållningssätt smittar av sig. Genom att visa engagemang får man andra att bli engagerade. Jag försöker också ha en positiv syn på saker och ting, att visa att ingenting är omöjligt och se lösningarna snarare än problemen.

– Jag vågar också låta våra chefer och anställda misslyckas, om de kan förklara anledningarna och har en plan för att lösa problemen framöver. Kombinerar man rakheten och problemhanterandet med positivism och engagemang, då blir det en bra utveckling av bolaget.

Måste en bra ledare vara omtyckt av sina medarbetare?

– Omtyckt av alla i en koncern på över tusen personer kan man dessvärre aldrig vara. Däremot måste man ha en bra relation med sina rapporterande chefer. Alla som jag arbetar tillsammans med måste ha en mer positiv än negativ känsla för mig som vd. Man har ju alltid meningsskiljaktigheter, men dessa måste hela tiden vara lösbara så att man utvecklas och tar och ger.

– Om man har anställda som inte sköter sig eller inte fungerar i en grupp, och inte tar tag i de problem som uppstår kring dem, skapas tentakler i organisationsträdet som normalt sett skulle ”självdö”, men som lever på grund av helheten i koncernen. Lösningen är att våga vara rak i kommunikationen och säga till när det inte fungerar. Givetvis skapar den rakheten och det problemhanterandet nackdelar som vd. Vissa personer kan tycka att det är jobbigt att höra sanningen rakt ut, och ha svårt för att ta konflikter, men då passar man inte som chef i vårt bolag heller.

Vilka råd kan du ge en person som vill bli Årets vd 2018?

– Att aldrig ge upp och framför allt inte vara negativ trots motgångar. I motgångar krävs en stark ledare som är fanbärare och som står starkt och stabilt i motvinden.

 

Publicerad 2018-01-09 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier