Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Ledarnas ordförande är Årets förebild

Annika Elias, ordförande för Ledarna, har utsetts till Årets förebild inom jämställdhet. Enligt jämställdhetsbyrån Klara K har hon gjort Ledarna till ”den mest progressiva av arbetsmarknadens parter”.
– Jag har skaffat mig en position där jag har möjlighet att påverka, säger hon. Jag vill naturligtvis att alla människor ska kunna agera utifrån sin kompetens och inte hållas tillbaka av fördomar.

Sedan 2015 har Klara K arrangerat en årlig gala med prisutdelningar. Syftet är att hylla personer som har visat mod, integritet och innovation, gjort sin röst hörd och tagit en risk för att skapa nytta utanför sig själv och sin organisation.

I november utsågs Ledarnas ordförande Annika Elias till Årets förebild.

– Ibland kan man känna att det blir lite inflation i priser, men jag måste säga att jag blev väldigt stolt, glad och smickrad. Det här är något som jag har arbetat med väldigt mycket under hela mitt yrkesliv. Jag tycker att jämställdhet är en viktig fråga. Därför är det roligt att bli uppmärksammad för det, säger Annika Elias.

 

 

Enligt juryn står Ledarnas ordförande för ett modernt ledarskap där det inte finns något utrymme för glastak, sexism eller oskäliga löneskillnader. ”Med stort mod och lika stor envishet står hon stark i alla debatter och driver utvecklingen av framtidens ledarskap”, säger motiveringen. ”Hon har en tydlig vision och i sin övertygelse är hon förändringen hon själv vill se. Det gör henne till pionjär och hennes organisation till den mest progressiva av arbetsmarknadens parter.”

– Jag tror att de avser att jag inte har låtit mig hindras av de strukturer som håller kvinnor tillbaka, säger Annika Elias. Jag var engagerad i de här frågorna redan på 1970-talet, då några av de stora jämställdhetsreformerna kom. Det var den tid då kvinnor började delta i yrkeslivet på ett mer påtagligt sätt och Sverige började skilja ut sig i Europa och världen. Sedan kom en backlash efter att många, inklusive jag själv, hade känt att ”nu är det fixat”. Vi underskattade styrkan i motkrafterna, både i normerna kring kön och i motståndet från män med makt. Nu finns en ny våg av feminism, som jag hoppas ska kunna undanröja ännu fler av hindren.

Vilka tips har du till ledare som vill skapa en mer jämställd arbetsplats?

– Det viktigaste är att rusta sig med kunskap. Att ta reda på hur man kan förstå bristande jämställdhet. Många säger nu, i #metoo-diskussionerna, att de inte har sett någonting, att allt har verkat okej. Sedan blir de förvånade när den upplevelsen inte har delats av alla. Jag tror att det handlar om kunskap, inte minst om vad som är chefens ansvar och vad lagen säger. Det kan vara skönt att luta sig mot det om frågan känns jobbig att ta tag i. Läs på diskrimineringslagen. Ta reda på vad som gäller och prata med medarbetarna. Om det finns ett problem, se då till att det kommer upp på agendan.

– Det finns också många bra tips hos Ledarna, både guider och poddar av olika slag. Och man kan alltid ringa oss och be om hjälp om man vill jobba med det här ämnet.

 

Publicerad 2017-12-21 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier