Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hur många mobbas inom samhällsbyggnad?

Varje vecka tar två personer livet av sig på grund av mobbning på jobbet.
Byggchefernas avdelning Väst vill att problemet ska tas på större allvar i samhällsbyggnadssektorn.
– Om man tittar på vad som skördar flest offer i samhället hör mobbning till det värsta som finns, säger avdelningsledamoten Egon Waldemarsson.

Mobbningen i byggbranschen borde kartläggas och synliggöras, anser Byggchefernas avdelning Väst. På stämman i september framfördes tre yrkanden i frågan. Initiativet togs av Egon Waldemarsson, planerare på Peab i Göteborg och tidigare styrelseledamot i Byggcheferna.

– Det finns statistik som är fruktansvärd, säger han. Ungefär 100 personer per år tar livet av sig på grund av mobbning på jobbet. En siffra pekar på 300 fall, men i vissa av dem kan andra orsaker vara inblandade. I 100 fall är man helt säker på att självmordet är direkt relaterat till mobbning på arbetsplatsen. Det är dubbelt så många än antalet personer som dör i arbetsplatsolyckor.

 

 

Siffrorna kommer från Statens offentliga utredningar. Hur stor andel som har koppling till samhällsbyggnadssektorn är inte klarlagt, men som facklig företrädare kommer Egon Waldemarsson ofta i kontakt med kränkande särbehandling.

– Mobbning är en liten bild av människans ondska, kan jag tycka. Om man ser till mobbningsoffrets upplevelse kan det faktiskt jämföras med tortyr. Att det blir så här, det kanske beror på att vi är otrygga? Jag tror att det är viktigt att alla vet vad mobbning faktiskt är. Man behöver berätta om och tydliggöra det.

Byggchefernas och Byggnads kampanj Prata så alla kan lyssna, som är en del av Stoppa machokulturen, berör en del av problemet.

– Inledningsvis kan en machokultur bidra till att man hänger på i en jargong, säger Egon Waldemarsson. Så länge alla tar det på rätt sätt kan det vara stimulerande att slänga käft, men alltför många gånger har jag sett att det drabbar personer som inte är med på samma villkor.

Vilken sorts mobbning är vanligast?

– På tjänstemannasidan är det nog att man blir utelämnad från möten eller att folk pratar om personer som inte finns i rummet. Man kan prata gott om andra inför andra, men man ska tillrättavisa personer enskilt. Det är en gammal regel som har tappats bort lite. Det kan skapa en farlig grogrund för mobbning.

Hur stort är problemet i byggbranschen?

– När vi är i högkonjunktur kan det vara svårt att hitta pågående mobbning. Personer som blir utsatta byter bara jobb. Det är mer påtagligt på landsbygden, där folk ofta är mer beroende av sina arbetsplatser. I storstäderna är det enklare att flytta på sig om man inte blir rätt behandlad. Det är ett vanligt sätt att lösa det på, men det är inte hållbart.

Vad kan man göra som chef?

– Koppla in företagshälsovården. Lösningen finns i att ha samtal, men det viktiga är tekniken i de samtalen. I dag är det alldeles för vanligt att företag köper ut folk som har drabbats. Ofta handlar det om väldigt duktiga människor. Där kan man fundera på varför det är de som utsätts för mobbning. Kanske för att andra ser hot i dem? I flera ärenden har jag sett att medarbetare med hög kompetens har fått sluta. Det är förödande för företagen.

 

 

Publicerad 2017-11-22 i Arbetsmiljö

Följ oss på
sociala medier