Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Nästan 17 000 skäl att vara stolt

En krönika av Byggchefernas ordförande

För några år sedan såg jag tre goda skäl att jobba i byggbranschen.
Så är det inte längre.
Nu ser jag 16 643.

Den 29 september 2017 utsågs jag till ordförande för Byggcheferna. Efter närmare 30 år på posten hade Lars Bergqvist valt att avgå. På föreningens stämma, där ombud från hela landet samlats, blev valberedningens förslag på ny styrelse gillat.

För Byggcheferna innebar det att vi blev en legendarisk profil fattigare.

För mig innebär det en makalös ära, ett jättelikt ansvar, lätt prestationsångest och väldigt mycket glädje.

För dig som medlem kommer det att innebära en risk att du blir trött på mig. Jag kommer nämligen att vilja tjata om att du är viktig. På riktigt.

Byggsektorn är inte som alla andra branscher. Den omsätter cirka 200 miljarder kronor, en siffra som förväntas öka ytterligare, och den är en förutsättning för hela vår tillvaro. Det är vi som ser till att folk får tak över huvudet. Utan oss skulle våra barn inte kunna gå i dugliga skolor, vi skulle inte ha säkra vårdinrättningar, vi skulle inte ha några industrilokaler eller kontor att jobba i.

Det är absolut nödvändigt att byggbranschen fungerar. Det är därför lika nödvändigt att den har personal som mår bra.

Som byggchefer leder vi och organiserar byggprojekt, utvecklar fastigheter och sliter för att få framdrift i projekten. Vi har dessutom en ständig tids- och resursbrist att hantera. Att många av oss klappar ihop av utmattning är begripligt, men inte acceptabelt. Byggcheferna är den förening som tar vår arbetsmiljö på allvar.

När jag 2014 erbjöds jobbet som vd för Projektgaranti fanns tre saker som lockade mig till byggbranschen. En var att medarbetarna på företaget var fantastiska människor. En annan var tempot och projektformatet, känslan av att saker ständigt blev gjorda. En tredje var just att branschens frågor är viktiga för samhället, vilket gör byggsektorn till en meningsfull plats att vara på.

Sedan dess har jag upptäckt många fler saker att uppskatta, men också insett vilka utmaningar vi har. Bristande jämställdhet, rå jargong, säkerhetsrisker och kompetensbrist gör att många byggchefer har det kämpigt. Samtidigt får det många högkompetenta människor att välja jobb i andra branscher.

Vid månadsskiftet var vi totalt 16 643 medlemmar i Byggcheferna. Var och en är ett skäl för mig att vara stolt, jobba hårt och sträva framåt. Vi delar svårigheter och möjligheter, förutsättningar och arbetssituationer. Det är ingen tvekan om att vi kan göra både varandra och branschen bättre, om vi hjälps åt och ser till att våra röster blir hörda.

Jag hoppas att du vill vara med!

(Nämnde jag att du är viktig?)

KAJSA HESSEL
Ordförande, Byggcheferna

 

Nyfiken på övriga styrelsen? Läs mer om dem här

Publicerad 2017-10-18 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier