Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Snabb utbildning i att spara energi

Skärpta energikrav kräver större kunskap. Nu har Installatörsföretagen och Sveriges Byggindustrier tagit över utbildningen Energibyggare.
– Installations- och byggföretag är nödvändiga i arbetet med att sänka Sveriges energianvändning, säger Hans Söderström, projektledare på Installatörsföretagen.

Om drygt tre år ska alla nya byggnader vara nära-nollenergibyggnader. Det beslutades av regeringen i december 2016. För att lyckas nå detta mål krävs att byggföretagen får ytterligare kompetens inom energieffektivt byggande. Därför finns Energibyggare, en webbaserad utbildning som tar fyra timmar i anspråk.

Utbildningen vänder sig till alla i bygg- och installationsbranschen. Den fokuserar på energieffektivt bygg-, installations- och renoveringsarbete samt förnybar energianvändning.

– Det här är ju något som våra företag jobbar med varje dag, även om de inte alltid använder begrepp som energieffektivisering. Att höja kompetensen kring detta ytterligare tjänar såväl företag som samhälle på, säger Hans Söderström, projektledare på Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.

Från och med hösten 2017 ges utbildningen bland annat av Entreprenörsskolan inom Sveriges Byggindustrier, Installatörsföretagens utbildningsenhet EUU, RISE och Passivhuscentrum Västra Götaland. Efter genomförd utbildning ska deltagarna kunna fungera som handledare för sina arbetskamrater inom det egna företaget. Den kan också registreras i ID06 Kompetens.

– Den 31 december 2020 ska alla nya byggnader vara nära-nollenergibyggnader, säger Åsa Douhan, projektledare på Sveriges Byggindustrier. Därför är kompetens inom energieffektivt byggande en mycket viktig komponent för bygg- och installationsföretag. Och det brådskar.

Medarbetare i företag inom Sveriges Byggindustrier eller Installatörsföretagen kan gå utbildningen på respektive organisations utbildningscenter. Övriga företag kan skicka en person till endagsutbildningen Handledare för Energibyggare, varpå denna kan hålla en halvdagsutbildning för sina medarbetare. Mer information finns på Energibyggares hemsida.

 

Publicerad 2017-09-18 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier