Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Byggcheferna inspirerar till jämställdhet på Almedalsveckan

Just nu är Byggcheferna på plats i Almedalen.
På seminariet ”Lika barn leka sämst” diskuteras vad branscher med ojämn könsfördelning kan lära av varandra.
– Att förstå vinsterna med jämställdhet tror jag är nyckeln, säger seminariets moderator Annika Dopping. 

Byggcheferna har många aktiviteter under Almedalsveckan. Den hyllade Samtalssoffan gör comeback, personer från Byggchefernas styrelse medverkar i paneldebatter – och på onsdagen pratar vi om machokultur med bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér. På seminariet ”Lika barn leka sämst” möts människor från olika branscher för att diskutera hur ökad jämställdhet kan gå från vision till verklighet.

– Jag tycker att det är ett jättespännande ämne eftersom vi ibland har en övertro till det skrivna ordet i Sverige, säger moderatorn Annika Dopping. Om vi har skrivit en policy eller en rapport tror vi ofta att problemet är löst och frågan avklarad, medan kulturer, normer och attityder är mycket starkare än alla papper i världen. Jargonger smittar och det är så himla lätt att man inte markerar mot sådant som egentligen strider mot ens värdegrunder.

 

 

Annika Dopping konstaterar att debatten inte handlar om att hacka på män, utan om att visa vilka vinster en jämställd miljö kan ge.

– Ojämn könsfördelning är inte gynnsamt åt något håll, säger hon. En av deltagarna på seminariet har gått från byggbranschen till vården. Han säger att homogena grupper blir enkelspåriga och dödar kreativiteten. Nu när byggbranschen jobbar med kampanjen Stoppa machokulturen kan den fungera som en arena för jämställdhetsarbete överlag. Det handlar väldigt mycket om att inte bara bestämma en policy, utan man måste ha civilkurage och säga ifrån.

Hur är din bild av byggbranschen i fråga om jämställdhet och arbetsplatskultur?

– Det är ingen lättrörlig bransch, om jag uttrycker mig försiktigt. Jag som älskar goda exempel känner att så fort det görs något för att ändra på ett problem, då vill jag lyfta fram det i stället för att sparka på det som är dåligt. Men det är en konservativ bransch, det tror jag inte att någon förnekar. Det sitter så mycket i väggarna. Det behöver röras om. Men förändringen måste komma inifrån. Om man inte kan se fördelarna, då är det väldigt svårt att skapa en beteendeförändring. Man måste känna att man själv mår bra av att vara en människa som står för öppenhet och välkomnande.

Är du inte på plats i Almedalen? Hela seminariet livesänds på Byggchefernas Facebooksida.

 

Publicerad 2017-07-03 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier