Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Tre byggchefer bland Framtidens kvinnliga ledare

Varje vår utser Ledarna landets 75 främsta unga kvinnliga ledare.
På årets lista är Emma Sundberg en av tre chefer från byggbranschen.
– Det känns helt fantastiskt, säger hon.

I fjol blev Anna Källström, distriktschef på Skanska, belönad med plats 20 på Ledarnas lista över framtidens kvinnliga chefer. I år har hon klättrat tre placeringar och fått sällskap i toppen av ytterligare en chef från byggbranschen: Emma Sundberg, 32, Head of purchasing systems på NCC. För sitt arbete har hon förärats med plats 21.

– Jag kände faktiskt inte till den här listan innan jag blev kontaktad, säger hon. Bara att jag kom med var jätteroligt, att det sedan blev plats 21 var mer än jag hade förväntat mig. Det bästa var att jag fick träffa alla de andra nominerade på galan, kvinnor i ungefär samma ålder som står inför liknande utmaningar som jag. Flera av oss har hållit kontakten efter det.

 


Emma Sundberg ser Ledarnas lista som ett bra sätt att belysa kvinnor i byggbranschen. 

 

På juryns varma lista – som utan inbördes ordning innefattar plats 51–75 – finns Anna Georgiadis, sektionschef på ÅF Industry. Det innebär att årets lista totalt innehåller tre ledare från samhällsbyggnadssektorn, jämfört med två i fjol.

– Jag tror att det finns många olika orsaker till att listan inte har fler kvinnor från byggbranschen, säger Emma Sundberg. En är att branschen generellt har färre kvinnor. Jag tror att det problemet börjar väldigt, väldigt tidigt. Redan när man är liten och funderar på vad man ska göra tror jag att man som tjej sällan tänker på att man kan jobba inom byggindustrin. Det försöker många av de stora byggbolagen förändra, bland annat vi på NCC, genom olika initiativ för att attrahera unga kvinnor till branschen.

– En annan orsak kan vara att tjejer inom bygg ofta blir ifrågasatta och därför inte vill sticka ut mer än vad de redan gör. En kvinnlig lista kan upplevas som en särbehandling, men jag tror att den är jätteviktig för att lyfta fram kvinnliga förebilder.

Vad utmärker ett bra ledarskap?

– För min del är det att våga ta sig utanför bekvämlighetszonen, att våga testa nya saker. Blir det inte rätt får man backa och göra om. Det handlar även om att ifrågasätta sig själv och sina beslut. Då tror jag att man kommer väldigt långt i sin förmåga att driva förändring och leda människor. Har man mycket att göra är det lätt att bara köra på, men det är viktigt att stanna upp, reflektera och fundera på om man gör rätt.

Hela listan över Framtidens kvinnliga ledare hittar du här.

 

Publicerad 2017-06-16 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier