Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

En databas för intyg höjer säkerheten

Ett plastkort i stället för hyllrader med pärmar.
ID06 Kompetensdatabas är gjord för att förenkla vardagen för byggchefer.
– Det handlar om att ytterligare höja säkerheten, säger ID06 affärsområdeschef Peter Nilsson.

Under april har ID06 Kompetensdatabas blivit möjlig att använda på svenska arbetsplatser. Sedan november i fjol har utbildningsföretag, och företag med registreringsbehörighet, kunnat registrera intyg i databasen. Avsikten är att samla alla utbildningsbevis i en säker och lättillgänglig form.

– I dag har vi ungefär 10 000 registrerade bevis, säger Peter Nilsson, affärsområdeschef för ID06 Kompetensdatabas. Det kan låta som mycket, men utslaget på 30 000 byggarbetsplatser är det ganska lite. I dag finns närmare 700 000 aktiva ID06-kort ute. Många av dem är i kringbranscher, där det kanske bara krävs någon grundläggande säkerhetsutbildning, men inom bygg kan det handla om minst fem nödvändiga utbildningsbevis per person. Då pratar vi om någonstans mellan tre och fyra miljoner i slutänden. Det är ett mål på lång sikt. I år hoppas vi komma upp i en bra bit över 150 000. Då kommer databasen att vara väldigt användbar på många arbetsplatser.

 


Peter Nilsson hoppas att ID06 Kompetensdatabas ska innehålla drygt 150 000 utbildningsbevis inom ett år.  

 

Ett utbildningsföretag som vill registrera intyg måste först ackrediteras av ID06. På www.id06kompetensdatabas.se finns information om vilka som redan är ackrediterade och vilka utbildningar de innefattar. På sajten kan du även se vilka utbildningar som är möjliga att registrera. Listorna uppdateras kontinuerligt.

– För att någon ska kunna registrera dig som individ måste du också ge ditt samtycke, säger Peter Nilsson. Vi tar höjd för att allt ska fungera enligt nuvarande PUL-lagstiftning.

ID06 Kompetensdatabas har två huvudsakliga syften. Dels att förenkla administrationen för ansvariga chefer – dels att främja en säkrare byggbransch.

– Det kan låta lite suspekt att digital avläsning skulle kunna höja säkerheten, men det handlar om att det ska vara enkelt att kontrollera att medarbetarna har rätt behörigheter. I dag är det ett ganska grannlaga arbete att granska det. Som enskild medarbetare måste du ha med dig dina intyg till arbetsplatsen, där allt kopieras och sätts in i pärmar. Den hanteringen är så omständlig att det kan vara lätt att säga ”okej, du kan ta med intyget i morgon”. Sedan blir i morgon till nästa vecka och till slut kanske aldrig.

– Den stora utmaningen för oss är att få in så många utbildningsregistrerare att varje platschef kan se en direkt nytta i det här, fortsätter Peter Nilsson. Alla verksamheter behöver förstå att det här är något som är smart och enkelt att använda. På sikt kan det ersätta alla pappersintyg. Genom en kortdragning eller knapptryckning kan man automatiskt se om en person har rätt behörighet, och med det höjs säkerheten på arbetsplatsen.

 

Publicerad 2017-05-17 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier