Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Är det manligt att bli skadad?

Machokulturen är en säkerhetsrisk.
Enligt en undersökning struntar många i skyddsutrustning på grund av attityder på arbetsplatsen.
– Manlighetsaspekten gör beteendet extra tungt att förändra, säger Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap.

Varje år rapporteras drygt 3 000 olyckor på svenska byggarbetsplatser. I fjol uppgick siffran till mer än 3 500. Stress och tidspress är bakomliggande orsaker – men kanske kan inställningen till säkerheten också spela in?

I en Sifoundersökning, gjord på uppdrag av Snickers Workwear, har 441 hantverkare intervjuats om sitt användande av skyddsutrustning. Av dem uppger en tredjedel att det finns attityder på arbetsplatsen som gör att de inte använder de skydd som finns. Sex av tio uppger att de har råkat ut för arbetsskador det senaste året.

– Vi har länge sett att det inom branschen finns lite av en machokultur som gör att det ”tillåts” slarv med att använda skydd. Tids- och effektivitetskrav går före den personliga säkerheten. Omedvetenheten om riskerna är också stor, säger Snickers Workwears affärsområdeschef Camilla Monefeldt Kirstein i ett pressmeddelande.

 


Gruvbranschen, där Lena Abrahamsson har forskat, har många likheter med byggbranschen.  

 

Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap på Luleå universitet. Hon har forskat om arbetsmiljön i mansdominerade yrken, i huvudsak inom gruvbranschen. Hennes erfarenhet är att en machokultur gör att många struntar i säkerheten.

– Det finns en hel del forskning som visar att när män samlas i grupp på den här typen av arbetsplatser tar de många risker, säger hon. Men man måste komma ihåg att de inte gör det enbart för att boosta sin manlighet, utan för att de faktiskt fixar produktionen. De får pluspoäng på sin manlighet, men också på sin yrkesidentitet.

Varför är det macho att ta risker?

– Det räcker väl att kolla på vilken amerikansk actionfilm som helst. Det här är en stor del av den manlighetskultur som finns omkring oss. En man ska tåla lite smällar och damm och rök och buller. Det är en del av mansbilden, vilket gör att många män blir skadade. Den manlighetsaspekten gör beteendet extra tungt att förändra. Det är så väldigt viktigt för vissa killar och män att vara på det här sättet. Det är en del av deras könsidentitet.

Vad kan en byggchef göra för att förändra beteendet? 

– Att leva som man lär och att ständigt jobba långsiktigt med frågan. Att hela tiden lyfta fram att här bryr vi oss om varandra. Men man måste vara ihärdig. Arbetsplatskulturen skapas av dem som jobbar i den. I gruvbranschen har man börjat diskutera hur man tar hand om sina nyanställda: ”Vilka beteenden för vi över till dem?” Det är ett sätt att synliggöra kulturen, för den är abstrakt och syns inte. De flesta känner till den, men den kan vara svår att sätta ord på. Därför tror jag att det är viktigt att faktiskt våga prata om den. Om man ska kunna ändra på något måste man veta vad det är man ändrar.

 

Publicerad 2017-04-12 i Arbetsmiljö

Följ oss på
sociala medier