Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”En stor it-haj nafsar på byggbranschen”

Är byggbranschen under attack av it-hajar?
På Byggchefernas lokala årsmöten föreläser Stefan Engeseth om vikten av att hänga med i digitaliseringen.
– Det handlar om att ta för sig av de otroliga möjligheter som är på gång, säger han.

I år innehåller Byggchefernas årsmöten en kostnadsfri föreläsning. Stefan Engeseth – konsult och författare av boken Sharkonomics – är inbjuden för att berätta om hur byggbranschen påverkas av den digitala revolutionen. Han liknar läget vid att ett rovdjur har fått vittring:

– Det finns en stor it-haj som har börjat nafsa på byggbranschen och upptäckt hur många miljarder som den omsätter, säger Stefan Engeseth. Min föreläsning handlar om hur man själv kan hänga med i utvecklingen och bli en it-haj som tar för sig.

Stefan Engeseth kommer från en släkt av byggjobbare och byggentreprenörer. Själv har han haft konsultuppdrag i branschen och känner sig väl förtrogen med yrket och kulturen.

– Om man påpekar för människor i byggbranschen vad som kan göras bättre beklagar de sig inte, utan de bjuder in till samtal. Jag trodde nästan att jag skulle behöva livvakter inför mitt föredrag, men alla har varit väldigt vänliga och visat att de verkligen vill utvecklas.

 


I samband med Byggchefernas årsmöten föreläser Stefan Engeseth. Foto: Thomas Svensson  

 

Stefan Engeseth anser att byggbranschen kan göra stora vinster, både nationellt och globalt, genom att aktivt samverka med den svenska it-sektorn.

– Det finns väldigt mycket pengar i den här utvecklingen. Otroligt många tekniska framsteg är på väg att kommersialiseras och bli en del av vår vardag. Det kommer att förändra mycket i våra konsumtionsmönster. Vi kommer att ha intelligenta hem som berättar när de måste servas. Hela fastighetsförvaltningen kommer att bli väldigt mycket lättare när husen själva kan prata med oss.

Med sin föreläsning för Byggchefernas medlemmar vill han belysa vilka värden som digitaliseringen kan ge.

– Hotbilden är väldigt konkret. Vi blir hajmat om vi inte börjar simma. Jag skulle säga att byggbranschen i dag skapar affärer åt andra genom att inte ta tag i den digitala biten. Vem ska äga skärmarna i husen som byggs? Den som gör det får den längsta affären. Under mitt föredrag kommer vi att konkretisera frågan och fokusera på vad som kan göras, hur fort man måste simma och åt vilket man behöver simma. Det finns jättemycket att göra och jättemånga vinster att hämta.

 

Välkommen till ditt lokala årsmöte! Under våren ses vi i Malmö, Örebro, Gävle, Växjö och Stockholm. Föreläsningen är gratis och du får gärna ta med en kollega. Anmäl dig till byggcheferna@ledarna.se (ange gärna din befattning, ditt mobilnummer och vilken ort som avses).

 

Publicerad 2017-03-21 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier