Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Från Karlstad till Qatar

För två år sedan var Magnus Grude projektchef i Värmland.
Nu bygger han öar i Qatar och resorter i Maldiverna.
– Hade jag tackat nej hade jag nog ångrat mig resten av livet, säger han.

Sommaren 2015 flyttade Magnus Grude med sin familj till Qatars huvudstad Doha. Han hade fått anställning av MT Højgaard, en dansk byggentreprenör, och jobbar nu som anbudschef både i Qatar och Maldiverna.

– Det har varit över förväntan, säger han. Framför allt på det privata planet har det varit fantastiskt positivt för barnen, med skola och fritidsaktiviteter. Många västerlänningar jobbar här, så det är relativt enkelt att komma in i vardagslunken. Jobbmässigt är det ganska likt Europa, men med mer dokumentation och kontroller än i Sverige.

Magnus Grude har arbetat utomlands tidigare. Mellan 2004 och 2005 var han blockchef vid ett sjukhusbygge på Malta, inom Skanska International. Sedan dess har han sökt nya utlandsäventyr, men valt att tacka nej till kontrakt där inte familjen kunnat följa med.

– Det är kul att åka på semester, men när man flyttar till ett annat land upplever man kulturen på ett väldigt annorlunda sätt. Jag tror att det är det som lockar. När man jobbar i sådana här miljöer jobbar man också med många olika nationaliteter och kommer i kontakt med flera kulturer.

Magnus Grude har sin vardag i Doha, men arbetar just nu mest med anbud och projekt i Maldiverna.

– Vi bygger resorter på paradisöar. Det är som att bygga en sommarstuga på en ö i skärgården. Man måste ordna el- och, vattenproduktion, avloppslösningar och sopförbränningsanläggningar. Öarna ligger ganska långt ut i havet, så man behöver ordna bostäder och rekreations- och aktivitetsanläggningar för personal. Norr om Doha har vi även byggt konstgjorda öar av sand från havsbotten. Vi vet inte vad det ska bli på dem sedan, men det ryktas om att någon i emirens familj ska ha ett palats på någon av dem.

I Qatar pågår bygget inför fotbolls-VM 2022 intensivt. Internationellt har det riktats hård kritik mot säkerheten och arbetsmiljön sedan starten 2010. Magnus Grude har varit delaktig i anläggningsprojekt vid blivande tunnelbanestationer – men han säger sig vara positivt överraskad av säkerheten.

– Inom de stora internationella företagen, och i de stora projekten, är det inte sämre säkerhet i Qatar än i Sverige, säger han. Jag skulle nästan vilja påstå att den är bättre i vissa fall. Det finns säkert dåliga förhållanden, men det är inget jag har sett på nära håll. Jag upplever att qatariska staten jobbar hårt med den här frågan och försöker bygga upp sitt arbetsmiljöverk, så att de får en större organisation och kan ha mer tillsyn.

 

Genom utbytesprogram, hjälpinsatser och utlandstjänster finns stora möjligheter för byggchefer att jobba globalt. Vill du också söka dig utomlands? Som medlem i Byggcheferna kan du få tips och råd på vägen. Läs gärna vår tidigare artikelserie om svenska byggchefer utomlands

 

Publicerad 2017-03-03 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier