Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Olyckor slår hårdast mot äldre

Äldre byggarbetare drabbas oftast och värst av olyckor på jobbet.
Det är en slutsats i den omfattande studien Bortom noll – en hälsofrämjande byggbransch.

Studien har gjorts av Magnus Stenberg, forskare vid Avdelningen för arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet. I två undersökningar, gjorda 2011 och 2013, har han intervjuat både personer som nyligen har råkat ut för olyckor och sådana som inte har gjort det. Att risken för att drabbas ökar med åldern kan förklaras med att byggbranschen i stor utsträckning präglas av fysiskt arbete.

– De fysiska förutsättningarna blir sämre ju äldre man blir, säger Magnus Stenberg i en intervju med tidningen Byggvärlden. Exempelvis försämras balans och koordination. Ett fall från en stege kan bli ett benbrott för en 60-åring, men en 20-åring kommer undan med ”bara” en stukad fot. Lång yrkeserfarenhet minskar visserligen risken för att drabbas av olyckor, men inte i högre grad än vad åldern inverkar.

Studien visar även att det lönar sig med förebyggande säkerhetsarbete. Allvarliga olyckor är mindre förekommande på arbetsplatser som ständigt jobbar med frågan.

– Här har chefer på arbetsledarnivå en stor påverkan, säger Magnus Stenberg till Byggvärlden. De kan se till att attityden till hälsa och säkerhetsarbete är bra och visa att man tar det arbetet på allvar. Hur de bemannar påverkar också. De kan exempelvis se till att bemanna så att både fysisk förmåga och arbetslivserfarenhet jobbar tillsammans.

Resultatet från studien ska användas som underlag för att Byggnads och Sveriges Byggindustrier ska kunna ta fram ett gemensamt förslag till strategiskt åtgärdsprogram för att nå nollvisionen.

Läs hela artikeln på Byggvärldens hemsida. Studien i sin helhet hittar du här.

 

Publicerad 2017-02-27 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier