Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hjälp att hitta invandrad kompetens

Hur jämför du en svensk examen med en syrisk? Får du anställa en asylsökande? Var kan du leta efter en ingenjör med arabiska meriter?
Nu kan Byggchefernas medlemmar få tips om hur de ska tänka vid rekrytering av migranter.

Den 21 februari är det premiär för seminariet ”Från flykting till medarbetare?” på Ledarnas kontor i Stockholm. Där kan svenska chefer få hjälp att hitta rätt kompetens bland nyanlända. Byggchefernas medlemmar är välkomna att anmäla sig.

– Gapet mellan den kompetenta asylinvandraren Hassan och den svenska byggchefen Per-Anders är oftast väldigt långt, säger Ledarnas integrationsansvarige Magnus Berg. Per-Anders vet väldigt lite om vilken sorts kompetens Hassan har, och han vet nästan ingenting om hur ett professionellt yrkesliv i Aleppo kan ha varit. Av helt naturliga skäl. Jag möter sällan chefer som de facto har satt sig ned för att lära känna en sådan migrant. Jag lägger ingen värdering i det, utan det är en praktisk erfarenhet.

 


Magnus Berg, integrationsansvarig på Ledarna, betonar värdet i migranters internationella erfarenheter. 

 

En del av halvdagskursen handlar om godhjärtade fördomar, som gör att flyktingar bemöts på andra villkor än svenskar.

– I ämnet migration är många mest informerade om helvetet i Aleppo eller krigen i Afghanistan, med talibaner och katastrofer, krigsrubriker och gummibåtar, säger Magnus Berg. Det färgar chefen väldigt, väldigt mycket. Det har jag ofta stött på, att man tänker ”stackars flykting” när man sitter med Hassan eller Farah framför sig i en jobbintervju. En välmenande svensk har ofta svårt att gå rakt på kompetensen och på vad den här personen faktiskt kan göra för företaget.

Seminariet ”Från flykting till medarbetare?” arrangeras en gång i månaden i Stockholm under våren. Det genomförs även i Göteborg den 7 mars och i Malmö den 11 maj. Syftet är att både inspirera och informera – till exempel om att det är fullt möjligt att anställa en asylsökande.

– Om man är byggchef och på riktigt intresserad av att hitta rätt kompetens bland invandrare, då ska man anställa en arab på personalavdelningen, säger Magnus Berg. Jag menar verkligen det. Det första jag gjorde när jag började på Ledarna var att anställa Mouaddar från Syrien. Han kan språket, han vet var de nyanlända rör sig och han gör att vi hela tiden har det dubbla perspektivet. Att ha någon som har varit i de nyanländas situation, som förstår skillnaderna i mentalitet, som vet hur man tänker när man har varit här i ett eller två år… Det är så otroligt välgörande.

Mellan den 6 och 9 februari arrangerades även Managers’ Express av Ledarna. Kursen genomförs varannan månad. Där får nyanlända med chefsbakgrund hjälp att komma närmare ett jobb där deras kvalifikationer behövs.

– Något som nästan alla asylinvandrare underskattar är värdet av sin egen internationella erfarenhet, säger Magnus Berg. De borde lyfta upp den på sitt cv som andra rubrik och beskriva värdet av att ha jobbat i Mellanöstern eller var det nu har varit. Sedan kanske inte alla svenska chefer tycker att det är bra, men det finns alltid några som ser att det kan ge ett bra perspektiv. Vilka marknader växer fram i Sverige när det det finns 200 000 arabisktalande? Vi vill försöka så frön om att det också kan finnas något affärsmässigt intressant i att närma sig varandra.

 

Publicerad 2017-02-08 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier