Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”I längden förlorar alla på korruption”

Statens fastighetsverk misstänks för mutbrott.
Det är bara det senaste exemplet på ett urgammalt problem.
– I längden förlorar alla på korruption, säger Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist. Därför är det extremt viktigt att vi fortsätter vårt arbete för god och ren affärsetik.  

Byggcheferna har länge jobbat aktivt mot mutor och korruption. En viktig del har handlat om den enskildes möjlighet – och vilja – att slå larm.

För sex år sedan visade en medlemsundersökning att var tionde byggchef var rädd att förlora jobbet genom att uppmärksamma oetiska beteenden. Samma år lyfte Byggcheferna frågan på Almedalsveckan, under rubriken ”Visslan eller gisslan – finns det whistleblowers i byggbranschen?”.

– Man måste prata öppet om det här, säger ordförande Lars Bergqvist. Om något inte går rätt till måste man kunna peka på problemet utan att oroa sig. Numera har många bolag egna system som ska göra det tryggare för visselblåsare. Samtidigt är vi medvetna om att det finns mycket kvar att jobba med.

I fjol angav fem av tio byggchefer att det förekommer mutor i byggbranschen. Åtta av tio ansåg att leverantörer och entreprenörer vinner anbud genom att erbjuda låga priser, för att sedan lägga till fler arbetstimmar än vad som verkligen har utförts.

Problemen har blivit belysta i filmen Skattebrott – ett hot mot vår demokrati. Den har gjorts i samarbete mellan 26 myndigheter, arbetsgivarorganisationer och fackliga förbund – däribland Byggbranschen i samverkan, där Byggcheferna ingår.

– Jag tycker att medvetenheten om ekonomisk brottslighet ökar, säger Lars Bergqvist. Jag är glad över att det läggs mycket energi och resurser på att sätta stopp för det här. Detta är frågor som ligger nära oss, bedrägerier som våra medlemmar kan utsättas för.

Under 2015 undertecknades ett avtal mot korruption mellan byggbranschen och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Det var ett viktigt framsteg för en korruptionspräglad bransch. Av alla anmälda mutgivare under 2013 var nästan en tredjedel verksamma inom bygg- och anläggningssektorn, enligt Brottsförebyggande rådet.

– I längden förlorar alla på korruption, säger Lars Bergqvist. Skandalerna som det skrivs om handlar ofta om direktörer, men bedrägerierna är lika skadliga på alla nivåer. Det är viktigt att även de minsta företagen är medvetna och följer reglerna, även om det ibland kan vara svårt att veta var gränsen egentligen går. Om man är osäker på vad som gäller hjälper vi på Byggcheferna gärna till.

Har du en misstanke om brott? Anmäl gärna till Samhällsbyggnadssektorns etiska råd, en ideell intresseförening där branschorganisationer inom samhällsbyggnadssektorn kan bli medlemmar.

 

Publicerad 2017-02-02 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier