Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Det ger mig stolthet, hopp och arbetsglädje”

En krönika av Byggchefernas ordförande

År 2016 kallades Byggcheferna för feministfittor.
Kan 2017 bli lika framgångsrikt?
Jag har svårt att se något annat.

Att vara ordförande i Byggcheferna innebär ett privilegium: att få sammanfatta vårt år. Det fyller mig varje gång med stolthet, hopp och arbetsglädje. Den samlade bilden gör det tydligt att vi gör skillnad.

I år är summeringen mer känslosam än vanligt, av ett skäl som jag ska återkomma till.

Från Byggchefernas 2016 finns mycket att framhålla. Vi har till exempel arbetat vidare med kampanjen Stoppa machokulturen. Filmen där barn citerar byggjobbare, och lådan med gula och röda kort, har hyllats och fått spridning till flera andra branscher. Det har handlat om att rannsaka oss själva, under parollen Prata så alla kan lyssna. Kampanjen fortsätter under 2017.

Vi har envist rapporterat om kvinnors och mäns olika villkor. Ledarnas årliga rapport visade att manliga chefer fortfarande tjänar 3 362 kronor mer i månaden. Det motsvarar 33 minuters obetalt arbete för kvinnor – varje dag.

Vi har kallats feministfittor som en konsekvens av vår strävan efter jämställdhet. Vi tar det som en komplimang och ett bevis för att vi behövs. Vi har av samma röster fått höra att ”så här snackas det inte i byggbranschen”, vilket får tala för sig självt.

Vi har berättat om byggchefer som tagit chansen att jobba utomlands. Genom utbytesprogram, hjälpinsatser och utlandstjänster finns många vägar ut i världen för våra 16 500 medlemmar. Vi är gladeligen guider i myllret av möjligheter.

Vi har även korat Årets byggchef för sjunde gången, i samarbete med Byggvärlden. I vår utses den åttonde.

Vi har visat exempel på hur nyanlända berikar byggbranschen. Förutom att arbetsplatser mår bra av människor med olika bakgrunder kan nysvenskarna hejda ingenjörsbristen. Vi har berättat om företag som öppnat ögonen för den kompetens som strömmat hit – något som gynnar såväl individen och arbetsgivaren som branschen och samhället.

Vi har äntligen sett lagen om personalliggare träda i kraft. En viktig seger i kampen mot svartjobb. Dessutom har regeringen föreslagit den lagändring om arbetsgivardeklaration på individnivå som vi länge propagerat för. Genom Byggbranschen i samverkan (BBIS) har vi gjort branschen svårare att korrumpera.

Nu står vi inför ett år där mycket viktigt kommer att hända. En höjdpunkt är Byggchefernas stämma den 29–30 september. Där fattas beslut som sedan gäller under de följande fyra åren.

För egen del blir dagarna extra speciella, då jag därmed avgår som ordförande i Byggcheferna. Efter 29 år lämnar jag med glädje uppdraget vidare, men kommer verkligen att sakna det. Att få bidra till att förbättra branschen i mitt hjärta, det har varit – och är – en ynnest.

Om ett år är det någon annan som får summera vårt 2017.

Jag är redan lite avundsjuk.

LARS BERGQVIST
Ordförande, Byggcheferna

 

Publicerad 2017-01-18 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier