Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

En byggbod för alla

NCC och Ramirent har skapat en gemensam personalbod för kvinnor och män.
Byggbolagets mål är att ha den som standard i hela koncernen.
– Vi tycker att det är dags att gå till handling i mångfaldsfrågan, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.

I fjol höll Christina Lindbäck ett föredrag för NCC:s kvinnliga nätverk Stella i Skåne. Då fick hon själv höra historier om hur deltagarnas vardag såg ut.

– De berättade hårresande episoder, säger Christina Lindbäck. En tjej som var arbetsledare hade ingenstans att byta om, förutom på sitt tjänsterum. Där var hon tvungen att hålla foten för dörren, som inte gick att låsa, och huka sig under ett fönster. När hon skulle duscha fick hon vänta till sist. Enda lösningen var att beställa en extra bod, men då kom gliringar om att hon var kostnadsdrivande. Det var en berättelse som fick mig att gå i taket och tänka ”herregud, det här kan inte vara så svårt”.

 

artikelcitat_christina_lindback
Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, anser att tidpunkten är rätt för gemensamma byggbodar.

 

Mötet innebar starten på det arbete som nu har resulterat i en nydesignad bod. Den största skillnaden är att den har låsbara duschbås, med enskilda utrymmen för av- och påklädnad.

– Kvinnor är i dag en minoritetsgrupp att ta hänsyn till på byggarbetsplatsen, men det är viktigt att bodarna ska vara bekväma för alla personer. Man kan ha ett stort ärr eller något annat som gör att man känner sig generad över att visa sig naken. Då kan det vara skönt att få en viss privacy. Jag tror överlag att allt som leder till någon sorts tröskeleffekt, som förhindrar att olika individer kan samverka på byggarbetsplatser, är onödigt. Ju fler trösklar vi får bort, desto snabbare går utvecklingen.

En prototyp har under hösten varit på provgenomgång, som ska utvärderas innan boden kan produceras i större skala. Christina Lindbäck bedömer att den kommer att bli tillgänglig för beställning under 2017.

– Vi vill göra en successiv utskiftning. Jag är inte säker på att det vore kostnadseffektivt att byta ut alla befintliga bodar på en gång, men vid alla nya projekt vill vi ha den som standard. Vi hoppas att den ska bli den enda boden i framtiden, men hur lång tid det tar beror på olika saker. Vi får nog ge det ett par år innan vi har full nybodsnärvaro.

Enligt tillverkaren Ramirent, som har utformat boden i samråd med nätverket Stella, kommer den inte att vara dyrare än nuvarande alternativ.

– I dagens tidevarv, när man tänker mycket på hållbarhet och resurseffektivitet, verkar det väldigt onödigt att beställa en extra bod och ta upp en hel energiyta för att en individ ska byta om, säger Christina Lindbäck. Tidigare har man kanske inte uppmärksammat det på samma sätt. Det behöver heller inte vara ett problem att ha flera bodar, men det är mycket roligare om alla kan jobba ihop. De blandade grupper som vi har är otroligt framgångsrika och ger hög återkoppling i fråga om trivsel. Jag tror att det är en jättestor fördel.

– Att det inte har varit något motstånd mot projektet är också en bra signal. Nu har vi en jättebra möjlighet. I dag finns många krafter som verkar i en väldigt positiv riktning för ökad mångfald och ett större kvinnligt deltagande.

 

Publicerad 2016-12-07 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier