Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Del 2: Att bygga lägenheter i Ryssland

toppbanner_jordenrunt_1_1000x4602

Arbetsuppgiften lät spännande.
Arbetsplatsen? Den råkade ligga 700 mil bort.
– Jag tänkte att jag väl lika gärna kunde åka till Sankt Petersburg som till kontoret i Solna, säger Charlotte Jernbom om sitt beslut att bli strategisk rådgivare i Ryssland.

Charlotte Jernbom började jobba i Ryssland hösten 2013. De följande tre åren var hon ansvarig för strategisk och organisatorisk utveckling. Hon coachade sitt bolags ledningsgrupp i Sankt Petersburg, med målet att skapa ett mer långsiktigt tänkande.

– När jag kom dit sa jag att om jag kan få dem att planera till i morgon är det bra, säger Charlotte Jernbom. Det är lite överdrivet, men det ligger något i det. Vi driver en långsiktig verksamhet, men i Ryssland är allt väldigt kortsiktigt. Jag har velat lära dem att se konsekvenser av beslut, att formulera vad som ska uppnås och hur man ska arbeta längs vägen. Att inte bara ta saker som de kommer.

När hon tillträdde tjänsten var den inom NCC Housing, där hon redan var anställd. När hon valde att lämna den i höstas hade bolaget övergått i Bonava.

Det var uppdraget mer än platsen som gjorde jobbet intressant från början.

– Det var inte så att jag sökte mig utomlands, men när det stod klart att den här rollen fanns i Ryssland tänkte jag: ”Varför inte? Jag kan lära mig mycket av det.” Så jag hoppade på tjänsten, och det har jag inte ångrat en sekund. Det är en rekommendation, att våga kasta sig ut. Det är väldigt, väldigt utvecklande för en själv.
– Man måste ha ganska öppna ögon om man kommer till en annan kultur och förstå att det är man själv som kommer till dem, men att man samtidigt kan tillföra något. Och man får perspektiv på Sverige, som man kan ta med sig tillbaka. Jag har blivit mycket mer ödmjuk inför kulturskillnader och insett att det finns orsaker till beteenden och olika sätt att göra saker. Det finns alltid en bakgrund, som man inte alltid förstår.

 

byggchefernaryssland
”I Sverige är vi väldigt trygghetssökande och faktiskt inte så bra på att hantera förändringar. Det är en stor styrka i den ryska verksamheten, att ingenting är omöjligt”, säger Charlotte Jernbom, som under tre år har arbetat i Ryssland. 

 

Charlotte Jernbom har veckopendlat till Sankt Petersburg, lärt sig ryska efter hand och arbetat i Finland parallellt under hälften av de tre åren. Hon beskriver omställningen från Sverige som mindre än man kan tro.

– En skillnad som har påverkat arbetet är behovet av förtroende. Den ryska kulturen är inte förtroendebaserad. I mitt jobb måste jag komma nära människor och få deras tillit för att kunna påverka dem. Det lade jag väldigt mycket tid på i början. Jag visade att jag fanns där och att vi gjorde det här tillsammans. Att jag var där för organisationens bästa och inget annat.

Inom produktionen bestod personalen enbart av män. Bland tjänstemännen fanns en högre – men oavsiktlig – jämställdhet:

– Där jag jobbade var det en ickefråga om man var en kvinna eller man, utan det handlade bara om kompetens. Det finns många kvinnor på höga positioner i Ryssland. Det är inte ett ämne som är uppe på bordet som det är i Sverige. Och jag upplevde aldrig att jag blev särbehandlad på grund av mitt kön.

Charlotte Jernboms projekt i Ryssland bestod av bostadsbyggen. Ett genomsnittligt projekt kunde innehålla 1 000 lägenheter. Hon beskriver en arbetsstruktur med tydlig hierarki, med både för- och nackdelar:

– I Sverige är vi vana vid att folk tar mycket individuellt ansvar. I Ryssland är det inbyggt i kulturen att det är någon annan som ska göra saker. Där måste man jobba med att motivera, involvera och förklara varför man vill att någon ska uträtta något.
– Att de inte planerar långt i förväg innebär samtidigt en väldigt hög grad av aktivitet och förändringsvana: ”Okej, nu hände det här, då anpassar vi oss efter det och gör så här.” Det är vanligt i byggbranschen att det händer mycket oförutsett, men i Ryssland är det utpräglat. I Sverige är vi väldigt trygghetssökande och faktiskt inte så snabba eller bra på att hantera förändringar. Det är en stor styrka i den ryska verksamheten, att ingenting är omöjligt.

 

Vill du också jobba utomlands? Som medlem i Byggcheferna kan du få tips och råd på vägen.
Läs gärna tidigare delar av artikelserien här och här.

 

Publicerad 2016-11-14 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier