Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Del 1: Att bygga sjukhus i USA

toppbanner_jordenrunt_1_1000x460

Under ett år var Jonas Toller design manager i Florida.
En upplevelse som pendlade mellan glädje, frustration och arbetsro.
– Jag fick mycket större spinoffeffekter ett par år efter mitt utlandsjobb än jag hade räknat med, säger han.

Inom Skanska finns ett utbytesprogram, Skanska Unlimited, för tjänstemän som varit anställda i minst två år. Där ges en chans att jobba utomlands under tre till sex månader.

Det var en förlaga till det som Jonas Toller – i dag projektchef på samma företag – deltog i för nio år sedan. Ett förslag om tätare samarbete med USA hade lett till en intresseförfrågan på Skanskas intranät. Jonas Toller svarade, valdes och erbjöds ett år i Florida.

– Skanska i USA hade tagit ett sjukhusprojekt på totalentreprenad, berättar han. Det var första gången de skulle göra något sådant i Florida. Då hade jag jobbat med projektering och totalentreprenad i tio år i Sverige. Det blev väldigt bra, tajmingen var perfekt. Konsultgruppen hade träffats tre gånger när jag kom och när jag åkte hem hade vi nästan färdiga bygghandlingar.

Sjukhuset som skulle byggas var Moffitt Cancer Center i Tampa. Jonas Toller fick titeln design manager, eller projekteringsledare, och blev en länk mellan beställaren, konsultgruppen och Skanska.

– Under första kvartalet var allt väldigt intressant och nytt. Under andra kvartalet var jag ganska frustrerad, för då kunde jag inte riktigt jobba som jag ville. Jag hade tio års arbetslivserfarenhet, men blev tvungen att få mycket instruktioner från folk runt omkring för att genomföra saker som jag egentligen kunde ha gjort själv. Det hade att göra med att jag inte kunde deras datasystem och sådana saker. Under sista halvåret kom jag in i rutinerna. Det var väldigt bra att det var ett ettårsprogram. Hade jag åkt hem efter sex månader skulle jag inte alls ha varit lika positiv till det som jag är i dag.

 

byggcheferusa

Jonas Toller jobbade under ett år som design manager i Florida. ”När jag var där tyckte jag inte att det gav mig jättemycket, men med perspektiv kan jag se att jag lärde mig en hel del”, säger han.

 

Under utbytet bodde Jonas Toller i Saint Petersburg, tillsammans med sin sambo, och pendlade en halvtimme till jobbet. När det var över fick han en förfrågan om att stanna, men valde av praktiska skäl att åka hem.

– När jag började på Skanska 1997 hade jag trott att det skulle innebära mer internationella kontakter än det blev. När möjligheten att jobba utomlands dök upp var valet ganska självklart. Jag hade tagit ett sabbatsår mellan tvåan och trean på KTH för att plugga på ett community college i USA. Jag ville ha det här jobbet för att få lite äventyr, komma tillbaka till USA och lära mig något nytt.

Förmågan att gå kundernas krav till mötes upplevde han som större än i Sverige.

– Om de fick en förfrågan med önskemål om när något skulle vara klart försökte de pussla med skift för att få ihop det. I Sverige staplar vi bitar på varandra och bestämmer när det blir klart. Men det är på gott och ont, för om man tittar på säkerheten har vi en hög lägstanivå i Sverige. Där var det inte riktigt så. I vårt sjukhusprojekt var de verkligen på tårna och hade superfokus, men om det byggdes en skola ute på en åker på landsbygden kunde det vara både hej och hå.
– De hade också en lite annorlunda syn på billig arbetskraft. Folk stod och handjagade med spade. Det var väldigt varmt och i bästa fall hade de ett tak att sitta under för att käka. Det upplägg som vi har i Sverige, med byggbodar och duschar, fanns inte på kartan. Det var inte lika välorganiserat.

Ett par år efter hemkomsten blev Jonas Toller involverad i ett annat sjukhusprojekt: byggnationen av Nya Karolinska Solna. Det tackar han delvis året i USA för.

– När jag var där tyckte jag inte att det gav mig jättemycket, men med perspektiv kan jag se att jag lärde mig en hel del. Det är väldigt lätt, framför allt på storföretag, att använda gamla mallar och rutiner där man gör som man alltid har gjort. När jag jobbade utomlands lärde jag mig att man kan komma fram till ett slutresultat på många olika sätt. Det var väldigt nyttigt.

 

Vill du också jobba utomlands? Som medlem i Byggcheferna kan du få tips och råd på vägen.
Läs gärna övriga delar av artikelserien här och här.

 

Publicerad 2016-11-07 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier