Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Tillsammans kan vi hitta system och lösa problem”

andershinn

Byggchefernas ambassadörer gör ett viktigt jobb för branschen. Genom att föreläsa på skolor, medverka på mässor och möta framtida kolleger är de representanter för hela byggsektorn.
– Allt blir så mycket lättare när man hjälps åt, säger ambassadören Anders Hinn.

 

Anders Hinns titel är affärschef Bostad för Wästbygg i region Syd. Han har tidigare varit bygg- och projektledare, arbetsledare eller platschef på flera byggföretag. Att byggbranschen har blivit hans arbetsfält är delvis ett farsarv:

– I tonåren sommarjobbade jag på den byggfirma där min pappa var anställd, säger Anders Hinn. Jag fick göra allt från att montera handtag och sopa trappor till att gipsa och verkligen bygga. Jag har fått gå hela vägen.
– Dels tycker jag om att snickra och hålla på. Dels gillar jag teknik och att skapa något bestående, om det så handlar om en koja i skogen, Lego eller en hel fastighet. Det ska vara något som man efteråt kan se i 3D och tänka ”detta har jag varit med och gjort”. Ju större skala det är i, desto roligare är det och desto längre tid finns det kvar innan det rivs eller byggs om.

Varför är du ambassadör?

– Jag vill samverka i branschen. Allt blir så mycket lättare när man hjälps åt. Det är också viktigt att behålla medarbetarna. När jag föreläser på utbildningar vill jag ge studenterna någon sorts motivation bortanför faktakunskapen och berätta om både bra och dåliga saker: ”Det är så här ert arbetsliv kan komma att se ut. Ni kommer hela tiden att utvecklas. Den ena dagen är inte den andra lik. Det är en bransch som inte sätter dina gränser, utan om du vill bli något kan du bli det. Det är du själv som spänner bågen.”

En fråga som du brinner för är förnyelse i byggbranschen. Varför?

– Vi står inför en grym rekryteringsboom. Marknaden är superhet och efterfrågan på arbetskraft är jättestor, men det finns inte tillräckligt många kandidater. Då gäller det att tänka nytt och smart. Hur kan man rekrytera från andra segment och andra yrkesroller? Hur kan vi bygga smart och hållbart, såväl personalmässigt som kund- och miljömässigt? Man får inte bränna ut sig själv eller sina medarbetare. Det är därför AFS:arna finns. Då gäller det att växa kontrollerat.

Hur kan Byggcheferna bidra till det?

– Genom att investera i kandidater på lång sikt. Att gå in bland lägre åldrar och informera om branschen. Ju tidigare man kan locka personer till att läsa bygg, desto bättre underbyggnad får man. Det är även viktigt att få med sig nyanlända. Man måste tänka utanför boxen och riva de murar som kan hejda människor. Göra så att alla tänker tillsammans. Vi är en intresseorganisation som ska se till medlemmarnas och företagarnas bästa, men allt ska vara till gagn för branschen som helhet. Genom att hjälpas åt kan vi hitta system och lösa problem.

Varför är det viktigt att vara medlem i Byggcheferna?

– Framför allt för nätverkets skull. Byggcheferna är med i Ledarna och i Ledarna finns en trygghet. I allt från gratis kurser till stöd och support samt de nätverk som finns där. Det finns andra som kan föra ens talan om man själv inte vill. När man behöver kunskap eller råd finns alltid någon att vända sig till, oavsett om det handlar om juridik, lön eller vidareutveckling. Man kan alltid få svar på sina frågor.

 

Vill du också bli ambassadör? Kontakta Sofia Löfberg på 08-598 990 24 eller anmäl intresse via byggcheferna@ledarna.se.

 

Publicerad 2016-11-02 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier