Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Vi ska stötta yngre kolleger och finnas som resurser”

stefanhenriksson

Byggchefernas ambassadörer gör ett viktigt jobb för branschen. Genom att föreläsa på skolor, medverka på mässor och möta framtida kolleger är de representanter för hela byggsektorn.
– Det är en mentorroll som ger mycket tillbaka, säger ambassadören Stefan Henriksson.

Stefan Henriksson är projektledare på WSP i Växjö. Han har tidigare haft chefsroller inom Skanska, men inledde sitt yrkesliv som snickare på byggföretag.

– Jag har gått hela vägen, säger han. Det är en bra erfarenhet, att veta hur alla led ser ut och hur de olika parterna resonerar.

Varför är du ambassadör?

– Jag upptäckte att många unga kolleger fick dåliga avtal. Till exempel kan mindre företag utan personalavdelning ha svårt att hinna med i avtalsutvecklingen. Ungdomarna blev jätteglada över att få jobb och tog anställning utan att kolla upp villkoren, om det över huvud taget fanns något annat avtal än en muntlig överenskommelse om lön. Där vill vi pusha för att Byggcheferna är ett bra bollplank.
– Jag tycker att vi som har varit med i några år ska stötta våra yngre kolleger och finnas som resurser. Det är en win/win-situation, för jag lär mig fruktansvärt mycket av dem. Bland annat är det ett starkt fokus på digitalisering, som de yngre har med sig naturligt. Där har jag mycket att lära.

Vad säger du till studenter som undrar varför de ska söka sig till byggbranschen?

– Jag älskar projekten inom byggsvängen. Det finns en tydlig start, följt av en resa som kan se hur krokig ut som helst, och sedan finns ett tydligt slut där något konkret står färdigt. Under den tiden möter man otroligt många härliga människor, som har ett enormt engagemang för att göra något bra för samhället. Den interaktionen mellan människor, den ger en känsla av att det inte finns någon hejd på vad vi kan skapa tillsammans.

Vilka är branschens största utmaningar?

– Den ena är bemanningsfrågan. Det pratas om att vi ska bygga 700 000 lägenheter, men har vi resurser för att klara det? Där måste vi ta vara på de tjejer och nysvenskar som söker sig till branschen. Den andra är om de resurser som finns har tillräcklig kunskap? I dag finns ett energifokus som i sig inte är dåligt, men samtidigt har jag en erfarenhet som sträcker sig tillbaka till 1970-talet. Då tilläggsisolerade man hus utan att ha kontroll över fukten. Det gjorde att vi fick sjuka hus. Jag känner en oro över att det kan hända igen, om branschen tar in människor som utan kunskap förväntas bygga snabbt och energieffektivt.
– Vi får inte tappa bort den erfarenhet och kunskap som vi har ärvt från 70- och 80-talet. Den måste finnas i alla led, från konsulterna som projekterar till hantverkarna som utför jobbet. Om man missar det någonstans längs vägen finns en risk att det blir fel för framtiden.

 

Vill du också bli ambassadör? Kontakta Sofia Löfberg på 08-598 990 24 eller anmäl intresse via byggcheferna@ledarna.se.

 

Publicerad 2016-10-24 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier