Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”50 procent vill anlita kvinnor”

Vi är mitt inne i renoveringen av vår lägenhet men har märkt att det är väldigt svårt att hitta kvinnliga snickare/målare. Har ni några tips?

Frågan har ställts av en privatperson till Byggcheferna. Karin Ståhl, delägare i konsultbolaget Go To Work, känner igen både önskemålet och problemet. Det är ett skäl till att hon och några kolleger har bildat Byggare Berit, ett nätverk för kvinnor inom byggbranschen. Sex år efter starten har det 1 900 medlemmar, i huvudsak från tjänstemannasidan.

– Vi finns till för varandra, säger Karin Ståhl. I första hand för att visa att det finns kvinnor i branschen, men även för att ha det som projektkanal och kunna exponera sig för olika jobblösningar. Att vara förebilder för kvinnor som känner att det här kan vara en bransch för dem.

Byggare Berit är ett av de större fristående nätverken av sitt slag. En motsvarighet för hantverkare är Hantverkargruppen för kvinnor. På många företag och förbund finns egna rörelser med samma syfte, som Stella inom NCC, Fastella inom Fastighetsägarna, AKS inom Skanska och Näta inom Byggnads.

– Ibland stöter vi på åsikten att kvinnliga nätverk inte behövs, säger Karin Ståhl. Jag är fast förvissad om att det är jätteviktigt att stötta och lyfta fram varandra som goda exempel. Vi ska absolut inte motarbeta männen, utan samarbeta för att få fram de bästa lösningarna. Om vi kan bidra till att det blir fler kvinnor i ledningsgrupper, som exempelvis avdelningschefer eller projektledare, vore det väldigt bra.

 

kvinnliganatverk
Karin Ståhl har grundat Byggare Berit. Julia Schaffer Flemk har prisats för sitt sätt att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen. Foto: Anders Cedérus & Isabellestipendet

 

Plattsättaren Julia Schaffer Flemk är medlem i flera nätverk. Hon driver bolaget Julias Plattsättning & Bygg, där alla anställda är ickemän. Att det har blivit så är en naturlig effekt av hennes kontaktnät.

– Det är inte så att inga män får jobba hos mig, säger Julia Schaffer Flemk. En man som passar in i gänget, som är ödmjuk och trevlig, skulle jag inte tveka att anställa. Men eftersom jag umgås med väldigt många kvinnor i byggvärlden dras många till min firma.

Julia Schaffer Flemk har arbetat i branschen i 13 år. Under den tiden har stödet av kvinnliga kolleger haft avgörande betydelse.

– När jag började som lärling var jag den enda tjejen på företaget, berättar hon. Under ett år såg jag inte en enda kvinna på något bygge. När vi skulle anställa folk fick jag ta in en bekant och ha henne som lärling. Sedan tog vi in ytterligare en tjej. Sedan kom en tredje, som hade hört talas om oss för att vi var så många tjejer. Om jag inte hade haft dem skulle jag nog inte ha fortsatt. Jag skulle inte ha känt någon samhörighet. Det är tyvärr så att vi har lite olika världar, olika sammanhang och intressen.
– En person som snart ska börja hos mig jobbar i dag på ett annat företag, där hen vantrivs något fruktansvärt. Eftersom hen är en transperson eller ickebinär har hen svårt att hitta en plats, om hen till exempel äter lunch med tio andra målare som pratar om sina fruar, barn och sommarstugor. Hen vill jobba i ett företag där en annorlunda familjebildning inte anses vara något konstigt.

Hur ofta vill kunder specifikt anlita kvinnor?

– Det är jättejättevanligt. Därför blir det mer önskvärt för mig att anställa tjejer, för att 50 procent säger rakt ut att de vill ha kvinnliga hantverkare. Det jag brukar höra från kunder är att de är så trötta på manliga hantverkare och deras stil, att de springer in utan att ta av sig skorna, river ut halva taket och sedan är det helg. Det kanske inte egentligen är kvinnliga hantverkare som önskas, men de vill ha något annat. Det är självklart en fördom från kundernas sida också, att kvinnor är mer noggranna.

När kommer det inte längre att vara uppseendeväckande med en byggfirma utan män?

– Jag tror att det är en riktigt lång väg kvar. Om jag hade fått en krona varje gång någon sagt ”vad roligt med en tjej!”, då skulle jag ha varit miljonär i dag. Det väcker verkligen uppmärksamhet. Men de allra flesta kommentarerna är positiva.

I fjol belönades Julia Schaffer Flemk med Isabellestipendiet, för kvinnor inom byggbranschen. Den 6 oktober delas det ut för sjätte gången. Det sker i samarbete med Rättviseförmedlingen, som här, här och här har listat kvinnliga hantverkare inom olika gebit.

 

Publicerad 2016-10-03 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier