Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Framgång i kampen mot svartjobb

Byggcheferna har kämpat länge för en byggbransch utan svartjobb.
Hösten 2016 nåddes ett delmål:
I regeringens budgetförslag finns just den lagändring som Byggbranschen i samverkan har efterfrågat.

I januari trädde den nya lagen om personalliggare i kraft. En åtgärd som byggbranschen dels har välkomnat, dels har upplevt som otillräcklig:

– Personalliggaren kommer att få verkligt bett när lagen om arbetsgivardeklaration på individnivå är på plats, sa Peter Löfgren på Sveriges Byggindustrier i somras. Förhoppningsvis sker detta i början av 2018.

Nu är önskemålet nära att bli verklighet. I budgetpropositionen för 2017 har regeringen föreslagit denna lagändring. Den handlar om att uppgifter på individnivå – det vill säga per betalningsmottagare – ska rapporteras löpande till Skatteverket. Till skillnad från i dag, då individers ersättningar och skatteavdrag redovisas årligen, ska arbetsgivardeklarationen lämnas varje månad.

Syftet är att minska skattefusk och skatteundandragande.

Avsikten att det nya systemet ska införas stegvis från och med den 1 juli 2018.

– Det är verkligen efterlängtat, säger Peter Löfgren på Sveriges Byggindustrier till tidningen Byggindustrin. Vi slipper upp till ett års fördröjning. Oseriösa aktörer har kunnat gömma sig bakom den klumprapportering som vi har nu.

Frågan om svartarbete är bred, komplex och kräver insatser på många plan. Praktiska råd om hur skattebrott kan undvikas vid privata och offentliga upphandlingar har samlats i filmen Skattebrott – ett hot mot vår demokrati. Den är gjord i samarbete mellan 26 myndigheter, arbetsgivarorganisationer och fackliga förbund. Däribland Byggbranschen i samverkan, där Byggcheferna ingår.

– Filmen är ett jättebra initiativ, säger Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist. Den är utbildande och väcker känslor, vilket förhoppningsvis bidrar till att fler förstår allvaret och omfattningen av problemen. Detta är frågor som ligger nära oss, bedrägerier som våra medlemmar kan utsättas för. Jag tycker att medvetenheten om ekonomisk brottslighet ökar och är glad över att det läggs mycket energi och resurser på att sätta stopp för det här.

 						

Publicerad 2016-09-28 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier