Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Leverans till nuet: färdiga ingenjörer

 

Ingenjörsbrist2

 

Har Sverige för få ingenjörer för alla sina byggen?
Eller har Sveriges alla byggen inte förstått hur många som finns?
Genom att aktivt öppna ögonen för nyanländas kompetens har flera företag sett möjligheter.

I Sverige utbildas för få ingenjörer. Samtidigt kommer tusentals utbildade ingenjörer till Sverige – utan att få jobb. Hur kan personalbrist och arbetslöshet råda på samma gång?

– Tidigare har vi varit mest fokuserade på att leta ny arbetsledande personal bland unga studenter, säger Jonas Naddebo på Skanskas Attraktionsgrupp i en intervju med Skanskas hemsida. Samtidigt har vi, liksom de flesta andra i branschen, varit alldeles för dåliga på att förstå och värdera ansökningarna från personer med utländska erfarenheter. Det har gjort att vi tackat nej till kanske fyra, fem sådana ansökningar i veckan, samtidigt som vi har ett stort behov av att få in erfaren produktionspersonal.

För två år sedan startades ILP, Skanskas internationella ledarprogram. Där har företaget erbjudit praktik och kompletterande utbildning, bland annat inom svensk byggjuridik, till ingenjörer med utländsk bakgrund.

Lärdomen är att fördomar står i vägen för en lösning på ingenjörsbristen.

– Efter ett av våra rekryteringsmöten med en sökande stormade en uppbragt projektchef ut och ropade: ”Vad är det för fel på Sverige som inte kan ta till vara all den här kompetensen!” Och så är vi nog många som känner nu, säger Jonas Naddebo till Skanskas hemsida.

Ett initiativ med samma mål, presenterat av regeringen i höstas, går under namnet 100-klubben. Det innebär att företag som under kommande tre år tar emot minst 100 nyanlända får särskilt stöd av Arbetsförmedlingen.

Som byggbolag med stort behov av ingenjörer har bland andra Riksbyggen och Sweco valt att gå med.

– Vår uppgift är att utforma framtidens städer och samhällen och vi tror att man bäst gör det genom att spegla hur samhället ser ut, säger Åsa Bergman, vd på Sweco Sverige, till tidningen Kollega. Då måste man motverka att den egna organisationen blir för likriktad. I och med flyktingkrisen vet vi att det kommer personer med hög kompetens, men det gäller att hitta dem och att synliggöra vilken typ av bolag vi är. Arbetsförmedlingen har en viktig roll att spela i att para ihop de personerna med oss.

– Från Riksbyggens sida ser vi det här som en stor möjlighet att kunna fylla på med ny arbetskraft inom områden där vi kommer att få en brist i framtiden, sa Riksbyggens vd Leif Linde då 100-klubben lanserades. Det är också ett tillfälle för Riksbyggen att ta sin del av samhällsansvaret för att nyanlända ska känna sig välkomna till Sverige och få en bra start i sitt nya hemland.

 

Vad gör andra företag för att hejda ingenjörsbristen? I del 1 kan du läsa om NCC:s satsning på matematik för barn och ungdomar.

 

Publicerad 2016-08-26 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier