Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Order till framtiden: 50 000 ingenjörer


Ingenjorsbrist1


Hur får man 50 000?

Genom att börja med 1+1.
Att lägga samman vetenskap och matematik för barn är NCC:s svar på ingenjörsbristen.

Om 14 år kommer det att saknas 50 000 ingenjörer i Sverige. Enligt rapporten Ingenjörerna, som presenterades 2013 av Statistiska Centralbyrån, lär det bli svårt att finna rätt kompetens då det ska göras nya satsningar på bostäder och infrastruktur.

NCC är ett av många byggbolag där en ingenjörsbrist vore kritisk. Därför är företaget huvudsponsor av Mattecentrum, en ideell förening som erbjuder gratis läxhjälp.

– Det behövs fler ingenjörer och samtidigt en ökad mångfald bland dem som väljer att bli ingenjörer, säger My Kiiman-Håll, Head of Employer Branding på NCC, i en intervju med Svenska Dagbladet. Vi vill tidigt visa vad du kan åstadkomma med bra matematikkunskaper, att det faktiskt är ett verktyg för att få vara med och påverka hur samhället ser ut framöver.

Ett syfte med projektet är att ge ordet matematik en positiv klang för barn och ungdomar.

– Vi kan inte välja, vi måste arbeta både här och nu för att utveckla våra medarbetare i dag men också arbeta på lång sikt för att inspirera fler och nya grupper att välja ingenjörsyrket i framtiden. Om vi kan sänka trösklarna för att komma in och lära sig hur kul naturvetenskap och matematik kan vara hjälper det alla, säger My Kiiman-Håll till Svenska Dagbladet.

 

Vad gör andra företag för att hejda ingenjörsbristen? I del 2 kan du läsa om rekryteringar av nyanlända.

 

Publicerad 2016-08-22 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier