Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Tänk om semestern blir förstörd?

Det är semesterns första dag. Du andas ut, du andas in, du har en lyxigt ledig sommar att se fram emot…

… och så får du influensa i fyra veckor.
Och så ringer chefen och kräver att du ska jobba.
Och så behöver ditt projekt sin personal, som har åkt på charter till Spanien.
Vad ska du ta dig till?
Ledarnas chefsrådgivare Christina Werner har svar.

 

christinawerner

Hur lång semester har jag rätt till?
– Enligt semesterlagen är det 25 dagar, säger Christina Werner. Det kan vara fler i vissa kollektivavtal. Många arbetsledare har också bytt övertidsersättning mot några extra semesterdagar, vilket man kan göra enligt byggavtalet. Då gör man en överenskommelse med sin chef om det.

Vad gör jag om jag blir sjuk under semestern?
– Det viktiga är att du sjukskriver dig. Då blir du sjukskriven i stället för att ta ut dina semesterdagar. Lagen säger att man mellan juni och augusti har rätt till tre–fyra veckors sammanhängande ledighet, men hur de ligger är det ytterst arbetsgivaren som bestämmer. Om man blir sjuk och har semesterdagar kvar när semestern egentligen är slut måste man ansöka om att ta ut dem.

Vad gör jag om vd:n ringer och säger att jag måste jobba?
– Du har rätt att säga nej. Om arbetsgivaren vill flytta på din semester ska det meddelas två månader i förväg. Du har rätt till din semester och det måste finnas synnerliga skäl för att du ska behöva avbryta den. Om det i sin tur innebär kostnader, till exempel att du går miste om en betald resa, ska du också bli kompenserad för det.

Om jag som chef behöver personal som har semester, hur gör jag då?
– Då måste du kunna lägga fram för fackförbundet att det har hänt något drastiskt eller akut, om inte personalen frivilligt vill avbryta semestern och ta ut sina dagar senare. Det handlar om rena undantagsfall då något måste åtgärdas, exempelvis av säkerhetsskäl. Då får medarbetarna också rätt till ersättning för eventuella kostnader som det har inneburit att avbryta semestern. Om den situationen uppstår kan du kontakta oss på Ledarna för att få råd.

Har jag rätt att själv avbryta min semester om jag bedömer att jag behövs i ett projekt?
– Det måste göras i samråd med arbetsgivaren. Du har din semester, som du har fått beviljad. Ska du då plötsligt gå in och jobba måste du vara överens med din arbetsgivare om det. Som chef har man alltid ett ansvar, även när man har semester, och om det blir ett scenario där man känner att man måste hoppa in ska man kunna ta ut de timmarna senare. En chef kanske måste kolla mejlen eller kunna nås på telefon. Sedan får det inte bli i någon stor mängd. Där måste man ha en dialog med sin arbetsgivare om hur man ska hantera sådana frågor.

Kan jag nekas tidigare beviljad semester när jag har sagt upp mig?
– Beviljad semester får inte dras in utan medarbetarens medgivande. Även då måste det föreligga synnerliga skäl, att det har hänt något extraordinärt och oförutsett som är av stor vikt för verksamheten. Då får man tillsammans komma överens om att ändra tidpunkten för semestern.

Har du andra frågor om din semester? Som medlem i Byggcheferna får du svar. Ring Ledarnas chefsservice på 0200-87 11 11, eller kolla om din fråga redan är besvarad på Ledarnas webbplats.

Publicerad 2016-06-29 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier