Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Varför behövs en säkerhetsvecka?

Under maj har både NCC och Skanska anordnat en säkerhetsvecka.
– Vårt budskap är att detta arbete ska vara något självklart varje dag, säger Malin Berengren, projektledare för Hälsa- och säkerhetsveckan på NCC.

Mellan den 9 och 13 maj pågick NCC:s första Hälsa- och säkerhetsvecka för hela koncernen. Tanken är att evenemanget, som tidigare har genomförts i Norge, ska återkomma varje vår.

– Det övergripande målet är att sätta fokus på och ytterligare stärka vår säkerhetskultur, säger Malin Berengren på NCC. Samtidigt är det en möjlighet för alla arbetsplatser att öka sitt engagemang för säkerhet. Det försöker vi uppnå genom att medarbetarna själva är delaktiga i planeringen: ”Vilka aktiviteter behöver vi ha för att lära oss mer?”

 

Safetyweek2

 

Två veckor före NCC:s vecka genomförde Skanska sin årliga Safety week. Den instiftades 2004 och innefattar alla länder i bolaget. Årets tema var, liksom i fjol, en daglig genomgång på arbetsplatsen. Vid obligatoriska morgonmöten fick alla yrkesgrupper insyn i varandras dagsplanering – ett arbetssätt som tack vare tidigare säkerhetsveckor har blivit praxis på flera håll.

– Säkerheten är en jätteviktig fråga, säger Evelina Bergfalk, projektledare för årets Safety week. Väldigt många människor skadar sig i byggbranschen. Det kan man aldrig acceptera. Alla har rätt att komma hem hela och friska. På Skanska har vi filosofin att alla olyckor går att förebygga, men samtidigt finns väldigt stora utmaningar på arbetsplatserna. De ser aldrig exakt likadana ut och många aktörer är inblandade. Säkerhetsfrågan är väldigt komplex.

Varför behövs en särskild vecka för något som borde vara självklart varje dag?

– Ibland är det svårt att höja blicken i vardagen, säger Evelina Bergfalk. Genom att fokusera extra på säkerhet en vecka får man in ny energi, annars är det lätt att man kör på i gamla hjulspår. Man kanske tänker ”i morgon ska jag boka nödlägesövningar” och sedan går tiden. Veckan behövs, för frågan är så viktig.

– För att något ska bli en del av det dagliga arbetet krävs engagemang och aktivitet, säger Malin Berengren på NCC. Vi har även vår Awareness day under hösten, där vi reflekterar över säkerheten. Eftersom vår vision är noll olyckor och vi ännu inte har uppnått det målet kommer vi att fortsätta att ha ett starkt fokus på säkerhetsfrågor. Detta är en del av det.

Publicerad 2016-05-25 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier