Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Ny ordförande i väst

andersoscarsson

För två år sedan utsågs en ny ordförande i Byggchefernas avdelning Väst – för första gången sedan 2001. Då var det Bo Olsson som ersattes av Pär Rask.
Sedan årsmötet i mars heter den nye ordföranden Anders Oscarsson.
– Det ligger ett arbete i att växla lite tätare än i 13-årsintervaller, säger han.

Anders Oscarsson, 53, arbetar som platschef på Tuve Bygg i Mölndal. Han har en lång bakgrund inom byggbranschen, som såväl hantverkare som arbetschef.

– Jag känner att jag har en viss förståelse i alla discipliner, säger han. Det ser jag som en styrka i det här.

Anders Oscarsson har varit medlem i Byggcheferna i cirka 15 år. En tredjedel av den tiden har han ingått i styrelsen för avdelning Väst. Han är även engagerad som en av föreningens ambassadörer.

Som ny ordförande vill han förvalta det jobb som redan har gjorts, snarare än att göra drastiska förändringar. Han är vald för ett år och vill inte spekulera i hur långt åtagandet blir.

– Har man varit med i styrelsen i några år får man vara ordförande under en period. Ordförandeskap är alltid svårt att rekrytera till, oavsett vilken styrelse det gäller. Det finns väldigt sällan en klunga som köar. Vi har sagt att vi ska försöka alternera lite grann för att göra det mer avdramatiserat. Jag och Pär Rask har ungefär lika lång erfarenhet, då föll det sig naturligt att jag tog över efter honom.

– Vi ska ha ett ledarskap som är relativt öppet, för att undvika det hierarkiska. När vi har årsmöte kommer ungefär 20–25 personer av 2 200 medlemmar och det är ingen bra signal. Det borde åtminstone kunna komma 50–100 personer. Procentuellt sett vore det ändå väldigt lågt.

Hur ska ni få fler att intressera sig?

– Jag tror att värdet i att vara engagerad i Byggcheferna är det nätverk man kan bli delaktig i. I dag är arbetsmarknaden inom byggvärlden så flexibel, man kan jobba som platschef eller entreprenadingenjör, för att sedan bli arbetsledare eller hamna på beställarsidan som byggledare. I princip efterfrågas samma erfarenhet på alla poster. Och ju fler man känner, desto lättare är det att arbeta och föra dialoger. Får man upp ögonen för att det är ett nätverk som fungerar tror jag att det kan skapa större intresse.

Vilka frågor är viktigast att driva?

– Den viktigaste är arbetsmiljön. Det är ganska komplext att vara platschef, att ha ett stort ansvar för planeringen, ekonomin och arbetsmiljön för andra yrkesgrupper. Det är också viktigt att ha en bra utvecklingsprocess på sitt företag, att man gör utvecklingsplaner för sina medarbetare för att locka dem att stanna. Den här fotvandringen som är på gång nu, att man byter arbetsgivare för att höja sin lön, tror jag inte är riktigt lyckad.

– Vi måste också få en mångfald att fungera ute på arbetsplatserna. Vi får inte glömma damerna. Byggbranschen är fortfarande väldigt mansdominerad, det finns inte så många kvinnliga byggchefer över huvud taget. Där har vi ett rekryteringsproblem. I styrelsen för avdelning Väst finns endast en kvinna i dag. Det är för lite, det ser vi alla. Det är frivilligt att ingå i en förening och en styrelse, så jag säger att den dam som vill vara med är hjärtligt välkommen att höra av sig.

Publicerad 2016-05-13 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier