Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Vilket virke ska en byggchef vara av?

Behöver du ha multitalang inom allt från psykologi till ingenjörsexpertis för att bli en bra byggchef? Eller är det viktigare att du kan branschen och vet hur ett hus ska byggas?

Är du chef? I så fall är du antagligen en äkta superhjälte, med multitalanger som sträcker sig både vitt och brett. Rollen som chef bjuder ju på en extrem spännvidd när det gäller arbetsuppgifter. Man ska förhandla löner, prata med anställda som mår dåligt, leda det visionära framtidsarbetet och dessutom ha koll på hårda fakta som budget, avtal och lagar. Hur fixar man det?

– Ingen kan vara bäst på allt. Men visst är det tufft, många gånger. Som människa är man ju ofta lagt åt ett visst håll. Så vissa saker går bättre, medan annat är svårare, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna. Lars_test

Och ju mindre bolag, desto mer ska man kunna. Där saknas de stödfunktioner som de större bolagen ofta har.

– Ja, jag har ju som tur är hjälp med en hel del administration och företagshälsovård. Men i branschen finns ju mängder av chefer som får fixa allt sånt själv. Då är det tur att det finns kurser att gå. Själv har jag haft stor nytta av Byggchefernas och Ledarnas olika utbildningar, fortsätter Lars

Chefskraven ser ganska lika ut för alla branscher. Därför har byggföretagen allt mer börjat rekrytera sina ledare från andra yrkesområden. Det gör att en hel del byggchefer aldrig tidigare satt sin fot på ett bygge. Men hur bra är det, egentligen?

– Det är en svår fråga. Å ena sidan är det viktigt att man får en chef som kan leda ett företag, med allt vad det kräver idag. Å andra sidan har man ju en enorm fördel när man kommer från branschen. Jag har ju allt i ryggmärgen och får direkt en förståelse för det medarbetarna pratar om, berättar Lars

Kanske innebär ett förflutet från byggsektorn också att det blir enklare att få respekt i rollen som nybliven chef?

– Ja, tyvärr är det nog så. Byggare respekterar yrkeskunskap och sätter det högt. Men det är lite synd. För branschen har förändrats enormt de senaste åren och vi behöver få in nya synsätt. En duktig chef idag är inte samma sak som det var för tio år sedan, konstaterar Lars Bergkvist.


Idag är det fler byggchefer som har universitetsutbildning än tidigare. De som ”jobbat sig upp” blir allt färre. Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna, säger att det är en självklar utveckling:

– De kompetenskrav som ställs på dagens chefer gör att man måste ha en gedigen utbildning, som dessutom oftast måste byggas på med extrasatsningar när det gäller sånt som avtal, lönepolitik, jämställdhetsfrågor och miljöansvar. Därför blir det naturligt att cheferna snarare kommer från skolan än från golvet.

Gör det att de blir bättre chefer då?

– Nej, det är klart att det inte gör. Det går inte att jämföra, varje chef är en individ som har sina styrkor och svagheter. Men i de bästa av världar förenas Byggare Bob och superhjälten. Man behöver både förståelse för branschen och kompetens om ledarskap, säger Lars Bergqvist.

Publicerad 2016-04-19 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier