Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hinner du med säkerheten på jobbet?

byggstallning_landscape

Arbetsmiljöverket håller på att granska byggbranschen. En första delrapport om de sex största bolagen visar flera brister – ett stort problem är att platscheferna inte har tillräckligt med tid för säkerhetsarbete.

– Platschefers roller har blivit lite annorlunda i dag, jämfört med hur det var förut. Tidigare hade platschefen kunskapen om det här, i dag hinner man inte riktigt med. Det är något man måste se över i branschen, säger Pierre Gustafson, samordnare på Arbetsmiljöverket.

Vad beror det på att platscheferna inte hinner med?

– De har så mycket administrativt, som fakturor och ska se till att allting flyter så de kanske hinner gå ut en dag i veckan på arbetsplatserna och då hinner man inte göra arbetsmiljöarbetet som man ska.

Arbetsmiljöverkets inspektion av byggbranschen startade 2015 och nu är tillsynen av de sex största byggföretagen klar, men fler företag ska granskas.

Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade. Förra året sjönk visserligen antalet dödsolyckor, men 2016 har börjat mörkt med flera allvarliga olyckor. Enligt Pierre Gustafson på Arbetsmiljöverket är bristerna man funnit ett branschproblem. Det handlar till exempel om att arbetsmiljöplaner inte är uppdaterade och att stressen för platsledningen är hög.

Det är något som Lars Bergqvist, ordförande för branschorganisationen Byggcheferna känner igen.

– Tillsynen blir ju sämre för det är ändå chefen som är ansvarig för att allting sköts när det gäller arbetsmiljö. Det är klart att tillsyn och kontroll behövs för att se till att inte överträdelser eller misstag sker, och det blir ju mindre tid för det, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.

– Hinner du som platschef med säkerhetsarbetet på ditt jobb?
– Och vad skulle vi på Byggcheferna kunna göra för att förbättra din situation som platschef, så att du hinner med säkerhetsarbetet?

Diskutera gärna med oss.

 

Publicerad 2016-04-12 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier