Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Vi borde kunna göra mer

 Lars2De fruktansvärda händelserna i Syrien har påverkat hela världen. Det senaste året har rekordmånga personer sökt asyl i Sverige, vilket har gjort att framtidens byggplaner måste skrivas om. Vi har pratat med Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning hos Sveriges Byggindustrier, om hur han ser på byggranchens framtid. 

Hur kommer de rådande flyktingströmmarna från Syrien påverka byggbranschen?

Just nu har vi i Sverige asylsökande som motsvarar en stor svensk stad. Så om vi redan innan de stora flyktingströmmarna talade om bostadsbrist i tillväxtområden, talar vi idag om bostadsbrist i princip överallt. Det påverkar trycket på bostadsmarknaden och det kommer behöva byggas mer bostäder. Vilket är väldigt positivt, men också utmanande, för byggbranschen, menar Lars Tullstedt.

Med ökad byggvolym skapas också ett större behov av arbetskraft. Dessutom lämnar just nu fler personer byggbranschen än vad som tillkommer. Hur ska vi lösa den situationen?

Det finns de som ser de nyanlända som ett hot mot den svenska arbetskraften. Det stämmer inte i byggbranschen. Vi behöver få in så många som möjligt. Framförallt kommer vi behöva anställa många unga som idag är arbetslösa. Där är yrkesvux och yrkeshögskola bra lösningar. Som det ser ut nu kommer finnas stora möjligheter till jobb för den som vill ge sig in i byggbranschen, säger Lars Tullstedt.

Men vi måste även få in de nyanlända i arbete. Idag tar det för lång tid innan du kommer till ett riktigt arbete. Det är en process att gå från asylsökande till nyanländ och senare gå igenom en rad utbildningar innan du får jobba med det du redan kan. Byggbranschen borde kunna hjälpa till i processen att leta reda på arbetsgivare som har arbetsuppgifter som motsvarar den erfarenhet de bär med sig. Då borde det hela gå mycket fortare. De nyanlända är en enorm tillgång om vi hanterar situationen på rätt sätt, fortsätter Lars Tullstedt.

Utöver arbetskraftsbehovet och mängden bostäder som behöver byggas. Kommer byggbranschen påverkas på något annat sätt.

Det här är givetvis bara spekulationer. Men på sikt kommer kanske byggandet påverkas på grund av andra idéer om hur man ska bygga och var man vill bo, även om vi har klimatförutsättningar som begränsa. Ur mångfald kommer nya idéer uppstå. Efter en tid tror jag vi kan komma få en uppblandning även i ”byggkulturer”. På samma sätt som det som hänt med matkulturen, där vi fått fantastiska möjligheter att äta gott och varierat, avslutar Lars Tullstedt.

 

En del i Byggchefernas artikelserie Det Nya Byggsverige.
Byggcheferna_FB-inlagg-byggsverige

Publicerad 2016-03-17 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier