Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Välkommen till det nya byggsverige

Dipartwebb
Bildtext: Ett av många gäng från Dipart där flera nationaliteter finns representerade. Från vänster till höger: Ramadan, Mirnes, Amir, Gustav, Johan och Faruk

Det är svårt att förutse oroligheter i världen. Läget i Syrien har gjort att invandringen till Europa har ökat i rekordfart. En liten del av alla som måste fly kriget har kommit till Sverige. Under 2015 har 150 000 personer sökt asyl i Sverige, vilket gör att framtidens byggplaner måste skrivas om.

En förebild
Dipart är byggföretaget från Stockholm som vågat ta krafttag för mångfald. Genom att anstränga sig lite extra och med tydligt uppsatta mål har Dipart blivit ett av Sveriges mest moderna och integrerade byggföretag.

Mångfald som mål.
Allt började med en enkel fråga från en anställd till Jens Hoffmann, vd på Dipart. Hur kommer det sig att vi är ett företag som ska motverka mobbing och rasism, när vi bara är svenskfödda på företaget? Kort därefter satte Jens upp konkreta mål tillsammans med sina medarbetare. Om ett år ska det finnas fyra nationaliteter representerade i företaget. Det var 2004, idag och era konkreta mål är de 120 anställda med människor från hela 25 nationaliteter från alla jordens hörn.

– Det här handlar varken om siffror eller välgörenhet. När vi anställer utgår vi alltid från kompetens och alla får genomgå ett lika tufft lter. Skillnaden är att vi ger alla människor en ordentlig chans, oavsett vad de heter eller vilken hudfärg deras mormor har, säger Jens Hoffman.

Ge alla chansen
– Vi vill verkligen ge människor en chans. Det är många tillfällen era av våra anställda inte fått en chans i det svenska samhället, på grund av sin bakgrund. Det vi har märkt är att vi får en stor lojalitet och ett enormt engagemang tillbaka, berättar Jens.

Jens berättar också att företaget hade sett helt annorlunda ut om de inte haft en sådan mångfald. Det blir en stor och salig blandning av livserfarenheter som kommer till nytta varje dag på byggen. Jens nämner också era projekt som inte hade varit genomförbara utan den kompetens de fått genom sina anställda.

Varför gör inte er som er?
– Ta till exempel Gena Belyeh som jobbar hos oss. Han kommer ursprungligen från Uzbekistan och på arbetsintervjun kunde vi inte kommunicera. Det krävs extra engagemang och det är en stor del av varför inte er gör som oss, säger Jens.

För att utföra arbetsintervjun var Jens tvungen att ha med en tolk. Det visade sig att Gena var som klippt och skuren för jobbet. Nu, sex år senare, jobbar Gena fortfarande kvar och det är ingen som ens tänker på att han är från Uzbekistan. I byggbodarna hos Dipart är det få som ens funderar över mångfald, det har blivit det naturliga att människor är från världens alla hörn.

Hur kan de nyanlända bli en tillgång för byggbranschen?
– Vi ser alla som kommer till Sverige som en fantastisk påfyllning av den resursbank vi rekryterar ur. Precis som alla andra som bor i Sverige. Det behöver anställas er och framförallt mer olika personer i byggbranschen. För oss är det också oerhört viktigt alla har svenska löner och villkor. Samma lön, samma krav. Däremot behövs mer stöttning under den första tiden, säger Jens.

På Dipart är kravet att svenska ska talas på bygget. Men du behöver inte kunna språket helt perfekt, bara viljan att lära sig nns. Under vissa perioder har de anordnat lektioner i svenska på kvällarna. Ett annat konkret exempel är att de tänker till när de sätter ihop bygglag, så att människor som talar ett visst språk inte arbetar med varandra.

– Det finns mycket små enkla saker som du kan göra. Som att inte välja bort en människa på grund av namnet på ansökningsblanketten, avslutar Jens.

 

JenswebbJens Hoffman, vd på Dipart

Publicerad 2016-03-09 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier