Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Pulsen på jämställdheten är tagen

föreläsning

AllBright är en stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Varje år släpps de en kartläggning av börsbolagens ledningsgrupper. Deras tidigare bistra kartläggningar ersätts nu av en ljusare syn på framtiden. För första gången någonsin utgör kvinnor en femtedel av börsbolagens ledningsgrupper. Fortsätter utvecklingen i samma takt blir näringslivets ledningsgrupper jämställda år 2040.

Fastighetsbranschen imponerar
Bäst betyg av alla branscher får fastighetsbranschen där 33 % av ledningsgrupperna består av kvinnor. En ökning med 11 procentenheter på två år. När vi avläser de företag som haft bäst framgångar framgår ett mönster. Tydliga tecken visar att bolag med kvinnor i toppen öppnar upp för fler kvinnor och ökad jämställdhet.

I byggbranschen sticker NCC och Bravida ut. NCC har halkat ner på listan och Bravida finns med på AllBrights svarta börslista. Vi har pratat med Mattias Johansson, vd och koncernchef på Bravida, om hur det kommer sig att de hamnat på den svarta listan.

– För oss är det viktigt med jämställdhet på alla nivåer i företaget, vi arbetar därför bland annat med koncernövergripande utbildningar i jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Det känns extra bra att vi rekryterat Ingegerd Engquist som ny Koncern HR-chef till ledningsgruppen. Historiskt sett är installationsbranschen mansdominerad men genom samarbeten med arbetsgivarorganisationer arbetar vi för att göra branschen mer inkluderande, säger Mattias.

På rätt väg
Rapporten är också ett bevis på att det Byggcheferna gör går i rätt riktning. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Enligt rapporten har vi 24 år kvar till jämställda ledningsgrupper. 24 år av hårt arbete för en jämställd byggbransch. Vi måste fortsätta arbeta aktivt med attitydförändringar och insatser som verkligen förändrar något. Idag är vi till exempel i Örebro med vår workshopturné. Tillsammans kan vi skapa en schysstare byggbransch.

Läs hela rapporten på AllBrights webbplats.

Publicerad 2016-03-08 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier