Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Vi behöver modiga byggchefer

KajsaHessel

Kajsa Hessel är VD:n som drivs av ledarskap och vill göra skillnad i organisationer, näringslivet och samhället. Under 2015 har Kajsa blivit ledamot i Ledarnas förbundsstyrelse och är även en del av Byggchefernas styrelse. Med ett förflutet inom beteendevetenskap och kommunikation leder hon idag företaget Projektgaranti som är ett projektledningsföretag i byggbranschen.

Hur ser du på byggbranschens framtid och vad är dess största utmaningar idag?

– Byggbranschen står mitt i en gigantisk utmaning med högtryck på alla fronter och samtidigt stor kompetensbrist. Det är tufft att vara chef i vår bransch just nu, vi förväntas uträtta underverk utan att ha tillgång till de resurser som krävs. Utmaningen är att göra både branschen och chefsyrket attraktivt, så att vi lockar till oss fler och behåller dem vi redan har med oss, berättar Kajsa.

Att Kajsa tycker Byggcheferna behövs mer än någonsin är tydligt. Hon ser det som Byggchefernas uppgift att stötta och utrusta varje enskild byggchef med verktyg som ger ett gott och hållbart ledarskap. Som relativt ny i ett förbund kommer man oftast in med nya ögon och nya tankar. Vi frågade Kajsa vad hon skulle vilja förändra i byggbranschen.

– Oj, det finns mycket som jag skulle vilja förändra. Mest av allt kanske vår syn på ledarskap, att många i branschen verkar tro att chef är samma sak som en obehaglig typ som kontrollerar och detaljstyr. Men även vår rädsla för det okända, det enda man kan vara säker på är ju att allt förändrar sig. Därför behöver vi modiga ledare som både i hjärta och hjärna öppnar upp våra byggbolag och processinstanser för nytänkande, säger Kajsa

Inom Ledarna finns de flesta branscher representerade genom branschföreningar, där Byggcheferna är en av de största. Varför ska man som byggchef vara medlem i Ledarna?

­– Om du är chef ska du vara med i Ledarna. Punkt. Det finns ingen annan organisation som är så bra på att ta tillvara dina intressen, om det så gäller att få hjälp i dina egna frågor som medarbetare eller med specifika utmaningar i din chefsroll. Ledarna är en fantastisk plattform för att kunna göra skillnad. Välkommen till oss, avslutar Kajsa.

 

Publicerad 2016-03-04 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier