Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Lilla löneskolan för byggchefer

Byggcheferna_FB-inlagg-loneskolan

Att vara lönesättande chef innebär ett stort ansvar. Det gäller att hantera situationen rätt och förhålla sig både till lagar, modeller och framförallt dina anställda. Tillsammans med Irena Franzén på Ledarna har vi satt ihop en liten löneskola för byggchefer i två delar. I första delen pratar vi om löneutveckling.

 

Hur sätter jag som chef egentligen en lön och hur bör jag arbeta med löneutveckling?

Som chef måste du ge en lön som är marknadsmässig, men samtidigt en lön med möjlighet till utveckling. Det är en balans som måste infinna sig där. Det går inte att ge en lön som slår i taket direkt. Ingen är färdigutbildad. Som chef är det din uppgift att ge alla möjlighet att utvecklas. Och om någon utvecklas, måste också möjligheten till löneutveckling finnas.

 

Finns det färdiga modeller som går att använda när det gäller löneutveckling?

I de flesta fall är dina anställda medlemmar i olika fack. Därför gäller det att ha koll på varje facks centrala kollektivavtal, det innehåller nämligen ett löneavtal där det står hur lönerna ska sättas. Det finns inga angivna siffror, men det kan skilja sig i vad som ska ligga till grund för löneutvecklingen. Mitt bästa tips är att lära dig avtalen och hålla koll på de olika modellerna.

En viktig detalj att komma ihåg är att ett lönesamtal inte är samma sak som en löneförhandling. En löneförhandling har du bara en gång per anställd, och det är när de blir anställda. Efter det handlar det om en utveckling av den lön de har, och just därför heter det löneutveckling.

 

Del två kommer handla om löneprocessen och publiceras under nästa vecka.

 

Publicerad 2016-02-12 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier