Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Ta kontroll över förhandlingen

120327 Byggledarna 02

Du har precis landat ett nytt jobb. Kanske är det ditt drömjobb. Härligt. Men hur tar du dig egentligen fram i avtalsdjungeln och ser du till att drömjobbet inte blir ett mardrömsjobb? Vi har frågat Ledarnas chefsrådgivare Christina Werner hur du bär dig åt.

Det första du bör göra är att ta reda på om det finns ett kollektivavtal. Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och den anställdas fackliga organisation, som reglerar löner och villkor på arbetsplatsen. Ett kollektivavtal skapar trygghet och utan det löper du stor risk att gå miste om förmåner som tjänstepension, försäkringar och rimliga uppsägningstider.

Koll på vad du anställs som.

En titel behöver inte betyda samma sak för alla arbetsgivare. Därför är det viktigt att vara överens om arbetsuppgifterna och befattningsbeskrivningen. Försök att reglera allt i avtalet innan du börjar din anställning. Du har alltid rätt att titta på anställningsavtalet i lugn och ro under skälig tid. Ibland har arbetsgivarna väldigt bråttom. Då kan det vara smart att ta sig tid att titta igenom avtalet ordentlig, så att du vet vad anställningsavtalet innebär.

Det mesta går att förhandla om.

Innan du skriver på anställningsavtalet finns det möjlighet att förhandla. Det gäller inte bara lön. Vi brukar säga att det är ett paket. Det gäller att förhandla om hela paketet. Med allt från tjänstebil till semester. Vad din arbetsgivare har för förhållning till övertid är en typisk grej som du alltid bör kolla upp lite extra och förhandla om.

Finns det möjlighet att förhandla in något som inte är särskilt arbetsrelaterat, som en betald golfsemester om året?

Det har du egentligen alla möjligheter till. Det beror på vad du har för arbetsgivare på andra sidan och i vilken position du sitter i. När du får erbjudande om ett jobb är du i en förhandling och kan komma med de frågor och villkor du vill. Risken är att du framstår som krånglig och arbetsgivaren inte blir intresserad av att anställa dig. Det som är värt att tänka på är att ett muntligt avtal också är gällande. Men för säkerhets skull är det bra att ha det på papper också.

Tips om vad du kan tänka på.

Är du i det skedet att du inte har skrivit på något går det alltid att gå in på vår hemsida. Där finns råd om anställningsavtalet.  Vi har till exempel mallar med formuleringar. Om du är osäker på om allt står rätt till med anställningsavtalet, har du också möjlighet att skicka in det till oss. Dessutom kan du ringa till oss på Ledarna och vår chefsrådgivning, där du kan få stöd och tips med hur du ska lägga upp en förhandling. Vi bollar gärna frågor som de här med våra medlemmar.

Publicerad 2016-02-03 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier