Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Ett fantastiskt år!

Lars_Bergqvist_Johan-Lindholm_jamstalldhetskampanj

Tiden springer iväg och det lackar redan mot sill och Kalle Anka. Vårt förbund kan se tillbaka på ännu ett bra år. Vi har en stigande trend och medlemsantalet ökar i år igen. Det känns skönt för det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb och driver frågor som är viktiga för branschen och våra medlemmar.

 

Årtiondets viktigaste kampanj
En av branschens viktigaste frågor just nu är att förändra den rådande kulturen och bli mer en attraktiv bransch för alla, oavsett bakgrund eller kön. I våras inledde vi tillsammans med Byggnads en av de största satsningarna någonsin på en schysst och jämställd byggbransch.

 

Med provocerande budskap ville vi få människor att tycka, tänka och diskutera machokultur och jämställdhet i byggbranschen. Och det lyckades vi med. Arbetet har verkligen engagerat och det är bra för det grunden till förändring.

 

Vi diskuterade machokultur och jämställdhet i Almedalen och följde upp med fördomstestet ”Sanning eller bullshit” som nu har gjorts av nästan 7 000 personer. Dessutom rullade vi igång workshopturnén ”Alla tjänar på en jämställd byggbransch”, som kommer till Malmö, Växjö, Örebro och Umeå under våren.

 

Vi har suttit i tv4:s Nyhetsmorgon två gånger och vårt arbete har uppmärksammats av varenda riks- och lokalmedie värt namnet. Det är med stolthet jag konstaterar att vi lyft frågan om jämställdhet och machokultur på ett sätt som ingen annan i vår bransch. Och det kommer vi fortsätta med under nästa år.

 

Rekordfå dödsolyckor
Trenden med sjunkande antal olyckor håller i sig och i år verkar dödsolyckorna bli rekordfå. Det är resultatet av ett långsiktigt och framgångsrikt arbete som spridit sig genom hela branschen. De stora bolagen har gått i bräschen och nu har de mellanstora och små bolagen följt efter. Det känns bra för ingen ska behöva riskera livet på jobbet. Så enkelt är det.

 

Minskat rotavdrag bekymmersamt
Det förändrade rotavdraget gör mig besviken och bekymrad. Rotavdragets positiva effekter är odiskutabla och det är märkligt att regeringen väljer att förändra det. Det kommer leda till ökat svartarbete och byggfusk.

 

Fusk och korruption
Under året har det även kommit positiva besked som kommer sätta käppar i hjulet för nämnda byggfusk. Skatteverket meddelade under Almedalsveckan att de kommer lägga fram ett lagförslag om arbetsgivardeklaration på individnivå. Det är fantastiskt, för snart är alla de förslag vi la fram för snart tio år sedan på plats. Också överenskommelsen om mutor mellan byggbranschen och SKL ger ökade förutsättningar för en schysst byggbransch. Det är glädjande att vi nu ser frukten av det arbete som bedrivits de senaste åren.

 

Avslutningsvis vill jag passa på att hylla våra ambassadörer som gör ett fantastiskt jobb. Deras största drivkraft är kärleken till jobbet och branschen. Och de använder den för att peppa, inspirera och coacha framtidens byggchefer runt om på landets utbildningar. Det är en fin och viktig uppgift som är bra för branschen och vårt förbund. Och efterfrågan på deras tjänster ökar för varje år söker vi nu fler. Är du intresserad av att bli ambassadör för Byggcheferna skickar du ett mejl till byggcheferna@ledarna.se.

 

Nu tar vi julledigt och laddar om för ett nytt år med nya utmaningar. Jag vill önska alla medlemmar en riktigt skön jul och ett gott nytt år.

 

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

 

Publicerad 2015-12-23 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier