Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

På workshopturné för en schysstare bransch

2015_Jämställdhetsseminariet_Stockholm_Johan-TP

I slutet av november gick starten för Byggchefernas och Byggnads workshopserie ”Alla tjänar på en jämställd byggbransch”, som är en del i det gemensamma arbetet för ett schysst och jämställt arbetsklimat i byggbranschen. De första stoppen gjordes på Färgfabriken i Stockholm och på Trädgår’n i Göteborg.

Sammanlagt samlades ungefär tvåhundra personer för att diskutera byggbranschens utveckling. Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna, är nöjd med starten, men hoppas på att uppslutningen blir ännu bättre när turnén drar vidare under våren.

– Jag är nöjd med starten och det känns skönt att vi är igång. De två första workshopparna lockade drygt tvåhundra personer, men jag ändå lite förvånad över att intresset inte varit ännu större. Det här är en av branschens viktigaste frågor just nu, menar han.

 

Företagen borde ta större ansvar
Markus Engström, arbetschef på Tommy Byggare som deltog i workshopen i Göteborg är inne på samma spår och menar att ett stort ansvar vilar även på företagen.

­– Jag har svårt att greppa att intresset är förhållandevis svalt. Vi vet ju att det finns enorma resurser att tillgå om vi hittar ett sätt att öppna upp dörren för kvinnor. Företagen borde ta ett större ansvar för den här frågan. En sådan här workshop borde göras på företagsnivå, så att man får med alla medarbetare. Då skulle den få mer effekt och diskussionen kan fortsätta på arbetsplatsen, tycker Markus Engström.

Lars Bergqvist håller med om att företagen måste dra ett tyngre lass.

– Vi från Byggcheferna och Byggnads försöker dra vårt strå till stacken, men det yttersta ansvaret ligger hos arbetsgivarna. Det görs mycket bra arbete, framförallt i de stora bolagen men branschen är större än så. Vi äger inte våra medlemmar och vi har inte daglig kontakt med dem. Därför är det viktigt att detta arbete görs på bred front från alla håll, säger Lars Bergqvist.

 

Bra mix av deltagare
De två workshopparna lockade allt från plåtslagare och ingenjörer till byggnadsarbetare, vd:ar och även studenter. På Färgfabriken i Stockholm träffade vi Lena Schotte som tagit tjänstledigt från sin tjänst som jurist på en statlig myndighet för att utbilda sig till arbetsledare inom byggproduktion på Hermods yrkeshögskola. Hon underströk att jämställdhets- och attitydarbetet även måste innefatta utbildningarna.

– Det kan stundtals vara väl grabbig jargong på utbildningen. Har också noterat att vi än så länge bara haft manliga föreläsare. Var är kvinnorna? Var är de kvinnliga förebilderna? Det finns mycket att jobba med på utbildningarna, även i grundskolan och på gymnasiet, menar hon.

 

Bra tankar och förslag
Diskussionerna kring borden mynnade ut i bra tankar och idéer kring hur branschen ska öppnas upp och utvecklas. Fredrik Asklund, VD på Erlandsson Bygg i Mitt som deltog i Stockholm betonar att det behövs nya vägar in i branschen och goda förebilder.

– Vid vårt bord diskuterade vi att det behövs ett bra lärlingssystem. Det måste bli enklare att ta sig in i branschen framförallt för de som kommer på lite senare i livet att de vill arbeta i byggbranschen. Vi pratade också om goda kvinnliga förebilder, inte bara i själva byggbranschen. Det var någon som nämnde Byggare Bibbi istället för Byggare Bob och varför det bara är män som programleder hemmafixarprogram på tv, säger Fredrik Asklund.

 

Nya stopp under våren
Under våren kommer turnén fortsätta till Malmö, Växjö, Örebro och Umeå. Och Lars Bergqvist menar att workshopparna bara kommer bli bättre och bättre ju längre turnén går.

– Vi har hittat ett riktigt bra upplägg med en blandning av nytta och nöje. Det är underhållning med Bylund och Babben och konstruktiva diskussioner i ett paket. Med feedbacken vi fått kommer vi nu trimma innehållet så att det ska bli ännu bättre under våren, säger han och fortsätter:

– Målet är att resa genom landet och samla in konkreta förslag på hur branschen ska jobba vidare med de här frågorna. Det här berör alla, därför är det viktigt att så många som möjligt deltar. Det är ett jobb som vi måste göra tillsammans. Vi har redan fått in bra förslag och efter våren är jag övertygad om att vi kommer ha en ordentlig grund att jobba vidare från, avslutar Lars Bergqvist.

 

Publicerad 2015-12-09 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier