Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hallå där!…

image001

…Markus Engström, arbetschef på Tommy Byggare Göteborg. Du var på inspirationsworkshopen på Trädgår’n i Göteborg. Vad tyckte du?

– Det var bra! Det är jättebra att man tar det greppet för det finns ett behov. Det känns som vi har ett stort ansvar gentemot samhället. Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men en av våra största branscher påverkas av machokultur. Det är ju såklart väldigt tråkigt.

 

Märker du av den kulturen på ditt jobb?

– Jag märker det i branschen. Det har hänt ganska mycket de senaste åren, men man stöter fortfarande på det.

 

Är det ett problem att det är så få kvinnor i branschen?

– Ja, vi förutsätter att det finns lika många duktiga kvinnor som män där ute, och dom vill vi ha och behöver vi i vår bransch. Vi stänger ute en enorm resurspool. Vi behöver resurserna numerärt, men också kvaliteterna och kompetensen som de skulle kunna tillföra.

 

Vad tar du med dig hem?

– Först och främst att intresset verkar vara mycket svalt. Workshopen riktade sig till hela branschen och det var visserligen nästan hundra personer där, men Göteborg är en av landets största regioner. Så trots att frågan är så viktig för vår bransch, är det till synes väldigt få som engagerar sig och tar frågan på allvar.

 

Varför är det så?

– Jag har svårt att greppa det. I princip alla företag i Göteborgsområdet söker fler medarbetare och ändå väljer man att sätta det här åt sidan. Vi vet ju att det finns enorma resurser att tillgå om vi hittar ett sätt att öppna upp dörren. Det kommer göra branschen både starkare och bättre. För mig är det solklart.

 

Hur ska man göra för att vända trenden?

– Vi måste göra byggbranschen mer attraktiv. Byggbranschen omskrivs nästan alltid i negativa ordalag i rikspress – det är byggfusk, bedrägerier och olyckor. Branschen är stor men syns väldigt lite i media. Och det har väl att göra med att vi inte är en attraktiv bransch, men all negativ publicitet gör oss ju inte mer attraktiva heller, säger Markus och fortsätter:

 

– Dessutom måste vi hitta kvinnliga förebilder och sätt att få ungdomar att tycka byggbranschen är intressant. Man får vara med att utveckla, bygga och skapa framtiden. Och jag tror att det egentligen tilltalar många ungdomar, men så känner man samtidigt att det är en för tuff arbetsmiljö. Jag har inga svar på hur man löser det. Vi måste också bli bättre på att säga ifrån på arbetsplatserna när någon går över gränsen för vad som är okej.

 

Workshops på företagsnivå

– En sådan här workshop borde göras på företagsnivå, så att man får med alla medarbetare. Då skulle den få mer effekt och diskussionen kan fortsätta på arbetsplatsen.

 

Tycker du att företagen borde ta större ansvar?

– Ja, det tycker jag. Men även branschen i stort, hela vägen från beställarsidan till företag och anställda. Man behöver ta ett helhetsgrepp. Nu börjar ju beställare ta med de här frågorna i sina förfrågningsunderlag och det är ett steg i rätt riktning. Då tvingar de på sätt och vis fram en förändring.

 

Borde man, likt miljöcertifieringar, arbeta med jämställdhets- och mångfaldscertifieringar?

– Ja, kanske det. Jag vet inte om det är rätt väg att gå, men det är ju ett alternativ.

 

Kan du rekommendera andra att gå?

– Ja, absolut. Inte minst för att få upp ämnet på agendan. En stor anledning till resursbristen beror på att den här frågan inte tagits på allvar tidigare. Det här arbetet skulle ha gjorts för tio år sedan. Men det aldrig för sent. Vi agerar oftast när vi står inför problemet. Och där står vi nu, avslutar Markus Engström.

 

Publicerad 2015-11-25 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier