Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Seminarieserie om personalliggare en publiksuccé

bild

Den 1 januari 2016 träder lagen om personalliggare i byggbranschen i kraft. För att informera om vad den nya lagen innebär anordnas just nu en seminarieserie som stannar på 26 platser runt om i landet.

Turnén har redan landat i Jönköping, Göteborg, Linköping och Norrköping. Och uppslutningen på seminarierna har varit stor. I Göteborg fick man köra ett extra seminarium för att alla skulle få plats. I Linköping och Norrköping var det i princip fullsatt. Och Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier, som håller i seminarierna tycker att starten har varit bra.

– Ja, det känns riktigt bra! 38 000 företag är redan anslutna till ID06 och 450 000 medarbetare i branschen har ett ID06-kort för att kunna registrera sig på byggarbetsplatsen. Seminarierna har dessutom varit riktigt välbesökta, säger Peter Löfgren.

Viss oro
Det har kommit mycket frågor och det finns en oro över hur personalliggaren kommer fungera i praktiken och hur man ska få alla att komma ihåg att registrera sig när de kommer och går.

– Jag har stor respekt för att detta kommer innebära merarbete i början. Men när rutinen väl har satt sig så tror jag att alla kommer märka, inte minst de ansvariga för arbetsplatsen, att personalliggaren skapar bättre ordning och reda, menar Peter Löfgren.

Lättnad
Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna, är glad av mer än en anledning.

– Att seminarierna drar fulla hus är fantastiskt. Jag är även lättad över att den nya lagen äntligen kommer i kraft. Vi har kämpat för det här länge. Och den här lagen tillsammans med arbetsgivardeklaration på individnivå kommer göra det svårare för oseriösa aktörer att verka på marknaden, säger Lars Bergqvist.

 

Psst, har du glömt att anmäla dig? I vårt kalendarium hittar du aktuella datum och orter.
Klicka här.

Publicerad 2015-10-08 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier