Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Att jobba tillsammans gör att fördomarna självdör”

LG
Lars Gunnar Johansson, HR-Generalist på NCC Construction.

 

Han har varit med i byggbranschen i snart fyrtio år nu. Lars-Gunnar Johansson sitter på sitt kontor på NCC i Karlstad och lägger pannan i djupa veck. Vi pratar fördomar, något som inte helt enkelt att få grepp om. Han är ändå säker på sin sak.

– Det bästa och kanske enda sättet att råda bot på fördomar är att jobba tillsammans och lära känna varandra. Det gäller förresten alla fördomar, inte bara i arbetslivet. Det gör att de inte får bränsle och självdör, säger Lars-Gunnar.

Ändrade uppfattning
Fördomar finns överallt, inte minst i byggbranschen. Och Lars-Gunnar vet vad han pratar om. Han tar upp ett exempel med en kvinna som för några år sedan lånades ut till ett annat bygge.

– Vi hade lite dåligt med jobb här i Värmland så vi lånade ut henne tillsammans med några andra till ett bygge i en av storstadsregionerna. Men platschefen ville först inte ta emot henne. Han såg bara problem. Var skulle hon byta om? Hur skulle det funka med grabbarna? Skulle hon fixa jobbet? Men när utlåningsperioden var slut ville de inte lämna ifrån sig henne. Han tyckte att hon tillförde så mycket, både socialt och yrkesmässigt, att han ville ha kvar henne, säger Lars-Gunnar.

Seglivad myt
Just att det är tungt och slitigt i byggbranschen och att man måste vara tjurstark för att klara av arbetet är en uppfattning som dyker upp lite då och då. Och det är något som skrämmer bort, kanske framförallt kvinnor. Istället väljer många kvinnor att bli målare, för att arbetsuppgifterna inte är lika fysiskt krävande. Men Lars-Gunnar menar att detta är en seglivad myt från förr.

– Det är minst lika tungt att vara målare. Framförallt har du mer slitsamma arbetsställningar. Det har skett en jätteförändring på det området i vår bransch. Medvetenheten har blivit mycket större och arbetsmiljön har blivit bättre. Byggnadsarbetare idag har en sundare inställning till risktagande och man arbetar på ett annat sätt idag. Det är helt enkelt lite mindre macho, menar Lars-Gunnar.

Machokultur ja, hur ser du på kulturen i byggbranschen idag?

– Det är nog så att machokultur upplevs på olika sätt beroende på vad man har för referenser. Jag pratade med två kollegor om det på fikarasten härom dagen. Den ena, en kvinna som varit i branschen i över tjugo år, menade att machokulturen är helt borta. Men en tjugo år yngre manlig kollega höll inte alls med. Och det är klart, har man varit i branschen i tjugo år upplever man nog att det blivit så mycket bättre att machokulturen känns utrotad. Medan man som ung och ny kanske upplever det på ett helt annat sätt, menar han och fortsätter:

– Jag tycker att det är viktigt att skilja på generell machokultur och enskilda personers eller gruppers dåliga beteende. Överlag tycker jag att vi lyckats tvätta bort det mesta av den gamla ruttna kulturen. Vi ska så klart inte tro att vi är färdiga här, men vi ska heller inte döma ut vår egen bransch. Det tycker jag är viktigt, avslutar Lars-Gunnar Johansson.

 

Text: Kristofer Brüngel
Foto: Pontus Rolandsson

 

 

Publicerad 2015-09-23 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier