Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Var tionde ingenjör: ”Min arbetsplats är inte jämställd”

Minst jämställt är det på arbetsplatser som ligger i mindre städer. Det visar Jämställdhetsrapporten, en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av konsultkoncernen Projektengagemang.

Det är flest kvinnliga ingenjörer som upplever att deras arbetsplats inte är jämställd. Det är dessutom fler kvinnliga ingenjörer som anser att det inte ges samma möjligheter till utveckling på arbetsplatsen könen emellan. Åtta procent av de kvinnliga och två procent av de manliga ingenjörerna anser att män ges större möjligheter till utveckling. Noll procent anser att kvinnor ges större möjligheter till utveckling.

– Trots att majoriteten av ingenjörerna anser att deras arbetsplatser är jämställda och erbjuder alla anställda samma möjlighet till utveckling, så är det ändå talade att en så pass stor del är av en annan uppfattning. Att det främst är kvinnor som upplever detta visar också att många män kanske är dåliga på att uppfatta strukturer som gynnar män i större utsträckning än kvinnor. Det är ett allvarligt problem som hela branschen måste uppmärksamma och arbeta med, säger Per-Arne Gustavsson, vd Projektengagemang.

Olika möjligheter till karriär
Det är främst möjlighet till befordran/karriär och uppmuntran/stöd som skiljer sig mellan män och kvinnor i branschen. Sju av tio kvinnliga ingenjörer, 71 procent, anser att män ges större möjlighet till befordran och karriär än kvinnor. Två av tio män, 20 procent, anser också att män ges större möjlighet till karriärsutveckling än kvinnor. 43 procent av kvinnorna och 10 procent av männen anser samtidigt att män ges större möjlighet till löneökning.

Publicerad 2015-09-03 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier