Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Lapp på luckan i Almedalen

DSCN1074

I våras drog Byggcheferna och Byggnads igång sin gemensamma satsning på en jämställd byggbransch med buller och bång. Och i Almedalen fortsatte debatten inför fullsatta läktare. Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna, är nöjd med Gotlandsbesöket.

– Ja, verkligen. Vi blev väldigt positivt överraskade av uppslutningen. Det var totalt fullsatt och hela arrangemanget blev väldigt lyckat med en bra diskussion
och många kloka inlägg. Det är även kul att vi verkade locka många utanför byggbranschen, säger Lars Bergqvist.

På temat ”hur skapar vi en jämställd byggbransch?” anordnades ett seminarium där representanter från Byggcheferna, Byggnads, Sveriges Byggindustrier, Skanska och Nationella genussekretariatet deltog. Kerstin Alnebratt, föreståndare för Nationella genussekretariatet berömde jämställdhetssatsningen, men menade samtidigt att man inte förändrar en hel bransch med en kampanj. Jämställdhet och mångfald måste vara ett ständigt pågående arbete.

– Kerstin har så klart rätt. Men man måste börja någonstans. Vi i Byggcheferna kände att vi behövde röra om i grytan för att få folk i branschen att stanna upp och tänka till. Det tycker jag att vi har gjort. Nu när vi har fått allas uppmärksamhet finns möjlighet att med samlade krafter skapa förändring, säger Lars Bergqvist.

Paula Lejonkula från Sveriges Byggindustrier menade att nyckeln till förändring är modiga och medvetna ledare. Håller du med om det?

– Alla i byggbranschen har ett gemensamt ansvar för arbetsmiljön. Men visst är det så att ledare och chefer har ett stort ansvar. Och det tycker jag att våra medlemmar ska ta till sig och sporras av. Även Kerstin Alnebratt påpekade att ett förändringsarbete måste vara ledningsdrivet för att lyckas, säger Lars Bergqvist.

Från snack till verkstad
Efter det lyckade arrangemanget i Almedalen fortsätter arbetet med en ny informationskampanj senare i höst. Framåt slutet av året dras också en omfattande
utbildningssatsning igång med workshops runt om i landet.

– Det börjar verkligen röra på sig där ute. Jag träffar nästan dagligen folk från olika företag och organisationer som kommer med beröm och uppmuntrande kommentarer. Inte minst i Almedalen. Det är ett kvitto på att det vi gör är uppskattat och efterlängtat, säger Lars Bergqvist.

Det är mycket på gång alltså?

– Ja, och när utbildningssatsningen drar igång känns det som att vi går från snack till verkstad, vilket ska bli väldigt spännande, avslutar Lars Bergqvist.

 

Publicerad 2015-08-19 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier