Nej, vi tänker inte gilla läget!

 

1024x682_150604-Lars-Bergqvist-05
Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist.

 

Ibland måste man våga höja rösten och peka med hela handen. Därför valde vi att röra om ordentligt i byggbranschgrytan när vi för några veckor sedan rullade igång vårt och Byggnads gemensamma arbete för en modern och jämställd byggbransch.

Med provocerande budskap ville vi få människor att tycka, tänka och diskutera. Budskapen var exempel på fördomar som inte hör hemma någonstans i ett modernt samhälle, men som enligt undersökningar fortfarande finns kvar i vår bransch.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Machokultur och jämställdhet var orden på allas läppar. Byggchefernas och Byggnads sociala mediekanaler har stundtals kokat. De flesta tycker att initiativet är hedervärt och viktigt. Vi har fått beröm från alla tänkbara och otänkbara håll – våra egna medlemmar, representanter och medlemmar i andra förbund, media, jämställdhetsorganisationer, brandmän, lärare och vanligt folk har hört av sig för att berätta att de uppskattar vårt initiativ. Det värmer.

Men andra har en helt annan syn på saken. Jag skulle vilja dela med mig av några av de hundratals kommentarer som kommit via Facebook, Twitter och e-post de senaste veckorna:

 

Henrik skriver:
”Dom här fjanterierna har tagits för långt, det måste få fortsätta finnas män, liksom det måste få fortsätta finnas kvinnor, vi kan inte alla mötas på mitten och bli hen allihopa.”

Mattias skriver:
”Vad fan är felet med att män är män och inte feminister? Sluta feminisera allt. Män ska kunna snacka lite skit utan att feminister hoppar på och säger ”nääääääää, men det är ju inte jäääääämställt och säga så”.”

Patrick skriver:
”Jävla trams! Lär sig gilla läget!”

 

Kommentarerna gör mig ledsen och taggad på samma gång. Ledsen för att de ger uttryck för en väldigt tråkig och bakåtsträvande inställning till våra medmänniskor och bransch. Taggad för att de är tydliga bevis på att det här arbetet behövs. Machokulturens normer finns fortfarande kvar där ute. En kultur som idealiserar stenåldersnormer och cementerar fördomar.

Bortom våra egna upplevelser
Väldigt många, både kvinnor och män, upplever att det fortfarande finns attityder och fördomar som drabbar de som bryter mot machonormen. Därför måste vi klara av att se bortom våra egna upplevelser.

För i grund och botten är det en fråga om allas lika rättigheter och möjligheter. Om halva befolkningen måste kämpa hårdare för att bli accepterade, då har vi ett problem som vi alla måste hjälpas åt att lösa. Och jag skulle bli väldigt förvånad om inte alla innerst inne ställde upp på det.

Påtvingad grabbighet
Machokulturens normer påverkar alla, inte minst män som blir slavar under en påtvingad grabbighet. För som Pia Höök, tidigare genusforskare på KTH och nu globalt ansvarig för mångfaldsfrågor på Skanska, påpekar i sin intressanta krönika:

 

”Även om det homosociala samspelet (machokultur) vid en första anblick framstår som positivt för dem som inkluderas är det i praktiken också en källa till osäkerhet och ohälsa. Är du tillfälligtvis ”inne” gäller det att inte ”åka ut”. Jargonger, som skapar distans till egna åsikter, erfarenheter och känslor, kan vara ett sätt att ”skydda sig”. Och inte heller för arbetsplatser och företag är konsekvenserna speciellt positiva. Även om lojalitet på gruppnivå inom en mansdominerad, homogen grupp, kan upplevas ha vissa positiva effekter, gynnar det homosociala samspelet vare sig säkerheten, etiken eller enskilda individers och gruppers prestationer.”

 

Alla tjänar på en jämställd byggbransch, fri från machokultur. ALLA. För det handlar inte om att ta något ifrån någon. Det handlar inte om att, som vissa kritiker menat, frisera siffror och samla politiska poäng. Det handlar om att skapa ett arbetsklimat och en inkluderande kultur där alla trivs och uppskattas. Att skapa en modern bransch som lockar och behåller de bästa talangerna, oavsett kön, sexuell läggning eller bakgrund. För det mår våra medlemmar och branschens bra av. Det mår Sverige bra av.

Men som en kvinna som heter Marianne mycket riktigt påpekar i en kommentar på Facebook:

 

”Tyvärr räcker det nog inte med några annonser för att ändra machokulturen… Om det vore så enkelt…”

 

Jag håller med. Än har vi inte åstadkommit något. Det är nu arbetet börjar. Byggcheferna och Byggnads kommer göra allt vi kan för att skapa en förändring. Vi ser det som vårt ansvar. Men även du har ett ansvar. För om vi ska skapa förändring på riktigt, måste vi göra det tillsammans. Och då är det de små vardagliga sakerna gör den stora skillnaden. Börja med dig själv och ställ dig frågan: vad kan jag som chef eller kollega göra för att förbättra min och mina medarbetares situation?

Fördomar – alla har dem
Ett första steg kan vara att bli medveten om sina egna fördomar. För alla har dem. Det viktiga är att känna till dem och att arbeta aktivt med sin personliga utveckling varje dag. I mångt och mycket är det en fråga om kunskap.

Därför kommer vi i höst starta en omfattande utbildningssatsning på ämnet jämställdhet, fördomar och inkluderande kultur. Och det är bara en av alla saker vi kommer göra för våra medlemmar under de kommande tre åren.

Så nej Patrik, vi tänker inte lära oss gilla läget. Tvärtom. Vi vill förändra byggbranschen till det bättre. Jag hoppas att ni är med oss!

 

Lars Bergqvist
Ordförande, Byggcheferna

 

Publicerad 2015-06-17 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier