Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Tjejerna som gör skillnad på bygget

byggbild1
Sandra Johansson och Sara Eriksson.

 

För inte så länge sedan hade det varit i det närmaste unikt. Men när NCC bygger 44 nya lägenheter i kvarteret Pannan i Karlstad, består hela platsledning hus av kvinnor. Vi träffade platschef Sara Eriksson och arbetsledare Sandra Johansson för att prata om machokultur, fördomar och hur det är att vara ung kvinnlig chef i byggbranschen.

En undersökning gjord på uppdrag av Byggcheferna och Byggnads visade nyligen att förbundens medlemmar upplever att det finns fördomar mot kvinnor i byggbranschen och att machokulturen fortfarande lever kvar. Men Sara och Sandra ger en mer nyanserad bild. De trivs bra och även om de märker av fördomar och machokultur, så känner de sig inte personligt drabbade.

– Det är en grabbig och ibland lite rå stämning, det är det. Men det beror på vilken arbetsplats man är på. Jag har varit på arbetsplatser där det har snackats ganska grovt och fult. Åsikter som är från stenåldern. Främst om homosexuella och människor med utländsk bakgrund. Det är så klart inte okej. Men jag har inte hört så mycket negativt om kvinnor. Det kan ju bero på att man inte vill säga något när jag är där, säger Sara.

– Jag upplever att det handlar om enstaka personer. Problemet är när de där personerna hamnar på samma ställe. Då blir det farligt. Då skapas en kultur. Förr tror jag att det var mer regel än undantag att det var macho, sexistiskt och rå stämning. Men jag tror att det har blivit mycket bättre, fortsätter Sandra.

 

Ålder snarare än kön

Undersökningen visade också att det finns en attityd om att kvinnor inte är lika bra lämpade som män att arbeta i byggbranschen. Men Sara och Sandra upplever inte att de behöver prestera bättre än sina manliga kollegor, utan att det handlar om ålder och erfarenhet.

– Nej, det tycker jag inte. Det handlar snarare om att man måste bevisa vad man kan för att man är ung och ganska grön. Det har jag varit med om flera gånger, tycker Sandra.

Vad tycker ni om argumenten som används till detta, till exempel att kvinnor har fysiska begränsningar som gör att de inte klarar av vissa arbetsuppgifter?

– Det låter konstigt. Visst, kvinnor är i regel inte lika starka som män, men idag finns många bra hjälpmedel, till exempel för tunga lyft. Så det ska inte vara ett problem längre. Problemet är att de ska användas också, det påpekar vi ofta, säger Sara och Sandra.

Vad får du för reaktioner när du kommer ut i produktionen som ung tjej och arbetsledare?

– De tycker att det är kul. Det får jag höra ofta. Många tycker att det blir skillnad, att det blir lite mjukare stämning. Så det märks på bygget. Jag har inte fått många negativa reaktioner. Det är någon enstaka person som har betett sig lite konstigt, men jag kan inte säga om det berodde på att jag är tjej eller om det handlade om något annat, menar Sandra.

 

Viktigt med fler kvinnor

De är överens om att blandningen av män och kvinnor skapar ett trevligare arbetsklimat.

– Jag tror att stämningen och snacket på ett bygge där det inte finns kvinnor är råare än vad det är på ställen där det är blandat. Förmodligen för att man inte vill säga elaka saker direkt till någon. Och därför är det viktigt att vi får in fler kvinnor i branschen. Det skulle nog förbättra stämningen och arbetsklimatet mycket, säger Sara.

– Ja, och det får vi ofta höra. Att det blir en trevligare stämning när vi som tjejer är på plats, fyller Sandra på.

Så ni tycker att det behövs fler kvinnor i byggbranschen?

– Ja, helt klart. Det blir som sagt ett trevligare arbetsklimat. Dessutom gör machokulturen att vissa tar mer risker och tummar på säkerheten. Även där tror jag att en jämnare fördelning mellan män och kvinnor skulle göra mycket nytta, menar Sara.

Skulle du vilja att din egen dotter jobbade i byggbranschen?

– Ja, det skulle jag inte ha några problem med. Men den frågan tror jag att alla i vår bransch borde ställa sig. Skulle du vilja att din dotter arbetade i ditt arbetslag? För jag är inte så säker på att alla skulle svara ja på den frågan, säger Sara.

Vad tycker ni om Byggchefernas och Byggnads arbete för en jämställd byggbransch?

– Jag tycker att det är jättebra att man tar upp frågan. Och det är bra att även andra, utanför branschen, får upp ögonen, tycker Sara.

– Då kan det bli en diskussion och det är viktigt, lägger Sandra till.

Så hur tror ni att man ska göra för att få fler kvinnor till byggbranschen?

– Jag tror att man måste vara tydligare med att visa vad vi gör. Visa vad det finns för olika yrken, roller och arbetsuppgifter, för det tror jag inte att alla vet. Om fler visste vad mycket roligt och spännande det finns att göra i vår bransch kanske vi skulle lyckas locka fler kvinnor, avslutar Sara.

 

FAKTA:

NCC:s bygge av 44 lägenheter i kvarteret Pannan på Våxnäs i Karlstad startade i maj 2015 och planeras vara klart november 2016. Anna Arnfeldt (föräldraledig) är projektchef, Sara Eriksson är platschef och Sandra Johansson är arbetsledare.

 

Publicerad 2015-05-22 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier