Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hur undviker branschen chefskris?

Inom mindre än tio år väntas 125 000 chefer gå i pension från den svenska arbetsmarknaden. Redan 2013 varnade Ledarna för en chefskris i Sverige och menade att företagen måste bli bättre på att lyfta fram unga talanger.

Byggsektorn tillhör de branscher som har lägst antal unga chefer. Man lider inte bara av generationsväxlingen, utan också av konsekvenserna från bygg- och fastighetskriser i början av 1990-talet som skapat ett kompetensgap. Ann Ericsson, ansvarig för attraktion och rekrytering hos Skanska, märker redan idag av bristen på folk med rätt profil och erfarenhet när det gäller vissa tjänster.

– Problemet syns tydligt när det är positioner som kräver ingenjörsexamen och minst fem års erfarenhet. Idag slåss alla om samma personer, säger hon.

50 000 ingenjörer saknas
Hur möter behovet av kompetensförsörjning branschens egna krav på arbetslivserfarenhet? För att undvika en chefskris måste byggsektorn växa underifrån och kunskapen bland branschens mest rutinerade och erfarna föras vidare innan den försvinner.

– I framtiden saknas 50 000 ingenjörer. Vi måste hitta ett smart sätt att ta tillvara seniorernas kunskap, säger Ann Ericsson.

Olika lösningar
Utbildningsbaserade trainee-program är en väg att gå, mentorskap och internutbildningar inom företagen en annan. Ett tredje alternativ är att branschen förändrar sin kravprofil vid rekrytering och kombinerar det med ett mentorskap knutet till företaget eller arbetsplatsen.

På sätt tryggas återväxten, branschen får in ny kunskap och perspektiv samtidigt som seniora chefer får dela med sig av den erfarenhet som är så viktig för ett lyckat ledarskap.

– Vi behöver en långsiktig lösning för att säkra rekryteringen till viktiga positioner. En stor del av det är att förvalta den kompetens som finns i branschen idag – innan de mest erfarna går i pension, avslutar Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna.

 

Text: Nina Skogsberg

 

Publicerad 2015-05-05 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier