Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Elteknikbranschen tar steg mot nolltolerans för arbetsolyckor.

Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF) har gemensamt tagit ännu ett steg mot sin nolltolerans för arbetsolyckor i elteknikbranschen. Med skriften ”Säkra Eljobb – välj rätt utrustning” hoppas man förbättra säkerhetskulturen bland både företagare och anställda. 

EIO jobbar tillsammans med SEF för att skapa en kultur där säkerhet är starkt ingjutet i det dagliga arbetet och en naturlig del av elteknikföretagens och elektrikernas vardag,

– ”Säkra Eljobb” är en guide som ger yrkeselektrikerna konkreta råd för att undvika farliga situationer och för att hantera incidenter om de ändå skulle inträffa, säger Rickard Lindberg, arbetsmiljöansvarig på EIO

Bra stöd
Man tror att ”Säkra Eljobb” kommer bli ett bra stöd för chefer och elektriker när det gäller att kontinuerligt diskutera säkerhetsåtgärder och ingjuta säkerhetstänket i sina rutiner. Först då kommer den stora förändringen att ske.

– Vi är ofta ute hos företagen och talar om det här, och tillsammans med SEF tar vi ett krafttag för säkerhet under 2015, genom en mängd aktiviteter och åtgärder, säger Rickard Lindberg.

Inga dödsolyckor 2013
Allvarliga olyckor är ovanliga i elteknikbranschen – 2013 var första året som inga dödsolyckor rapporterades. Men man arbetar enligt antagandet att det finns ett mörkertal.

– Det går att minska riskerna för olyckor ännu mer. Genom att arbeta förebyggande kan vi undvika många, helt onödiga risksituationer. Mycket handlar om att tänka efter före så att man undviker olyckan, avslutar Jimmy Åsberg, arbetsmiljöansvarig ombudsman på SEF.

 

Publicerad 2015-04-29 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier